Srijeda, 4 listopada, 2023

Priča o talentovanom dječaku iz Zenice: Virtuoz na klarinetu kakvih nema mnogo…

Preporučeno

Talentirani dječak iz Zenice Armin Smirko, danas učenik Srednje muzičke škole u Zenici (pohađa dva smjera – teoretski i solistički) želju da svira pokazao je još u devetoj godini života kada se upisao u Osnovnu muzičku školu. Iako ne potiče iz muzičke porodice, ubrzo je pokazao da je pravi virtuoz.

armin-smirko– Dvoumio sam se između klarineta i flaute, a izborom klarineta mislim da sam napravio dobru odluku. Svakako je pri izboru instrumenta velikog uticaja imao i moj nastavnik Edin Begović, a dokaz da sam donio ispravnu odluku bio je prvi nastup kojeg sam imao već nakon nekoliko mjeseci.

Naime, već u drugom razredu, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, imao je prvi nastup uz pratnju Kamernog simfonijskog orkestra u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

Interesantno je da i pored tih uspjeha nije imao priliku kupiti instrumente, pa mu je ekipa emisije TV Hayat poklonila klarinet u augustu 2008. godine.

Na prvo takmičenje išao je u trećem razredu muzičke škole, na Ilidži, gdje je u duetu osvojio drugo mjesto, a s duvačkim ansamblom bio je treći! Zatim je na Internacionalnom takmičenju u Požarevcu (Srbija) osvojio treće mjesto, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u svojoj kategoriji.u Četvrtom razredu osnovne muzičke na federalnom takmičenju u Gračanici osvaja prvo mjestio u svojoj kategoriji…u šestom razredu sa ansamblom osvaja drugo mjesto na Federalnom takmicenju u Sarajevu…

Upravo se čita:  Počelo je: Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu


Prvi Arminov solistički nastup, kada je imao svega 9 godina, na proslavi Dana nezavisnosti BiH

Uspjesi su došli kao plod Arminovog napornog rada, velike želje za napredovanjem, i još većeg talenta. Njegov profesor iz Osnovne muzičke škole Edin Begović kazao je da u svojoj karijeri nije radio sa tako talentovanim učenikom.

Armin je Osnovnu školu završio sa odličnim uspjehom, kao i Osnovnu muzičku školu u Zenici gdje je proglašen učenikom generacije. Iza sebe ima brojne solističke nastupe i takmičenja gdje je uglavnom osvajao prva ili druga mjesta. Član je Duvačkog orkestra KUD Željezara Zenica već punih 5 godina, a sa njima je imao mnoštvo nastupa kako u BiH, tako i u inostranstvu. Spomenimo da je u aprilu 2011. godine na federalnom takmičenju u Gračanici osvojio 1. mjesto kao solista, a i u aprilu 2012. godine u Sarajevu sa ansamblom osvojio drugo mjesto.

Upravo se čita:  Porodica iz Zavidovića policiji prijavila da im je neko ukrao kanister sa 25 litara rakije


Arminov nedavni interni nastup u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici

Očito je da Grad Zenica, ZD kanton, Federacija i država BiH ne prepoznaju djecu. Ovom mladom klarinetisti potrebna je skromna stipendija i ništa vise, kako bi mu bilo omogućeno dalje školovanje (velika mu je želja upisati muzičku akademiju) i njegov talent ne bi bio doveden u pitanje.
(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo