Utorak, 30 studenoga, 2021

Prihod pada, trošak raste: Raiffeisen banka povlači se iz Bosne i Hercegovine?!

Nemojte propustiti

Raiffeisen banka bi se mogla povući iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova zbog ulaganja u znatno profitabilniju Češku, prenosi ATV pisanje “Financial Timesa”.

U tekstu „Raiffeisen: eastern promises” navodi se da su investitori posljednju dividendu primili 2013. godine, prije loše tempiranog širenja koje je dovelo do vrtoglavog otpisa, pada profita, te u vrijeme krize u Rusiji i rata u Ukrajini.

Dioničari Raiffeisen su bili zakinuti i prošle godine jer je banka odlučila nadograditi dobitke, ali ove godine bi mogli imati manje razumijevanja, navodi se u tekstu.

U srijedu su kreditori otkrili da je u u prvom kvartalu profit narastao za 11 posto na godišnjem nivou, ne računajući nestalne prihode od trgovanja.

Novac kojim banka raspolaže za poslovanje je na respektabilnih 12,6 odsto, što je blizu postavljenog praga od 13 posto, kada se očekuje da dođe do ponovnog pokretanja isplata.

Plasman loših kredita, iako povišen, je u padu. Pokrivenost je na ogromnih 74 posto, veća nego u bankama u Italiji ili Španiji. Neto prihod od kamata na svom najvećem pojedinačnom tržištu je rastao četiri uzastopna kvartala, dok se omjer loših plasmana prepolovio od 10 posto.

Ipak, trošak prema odnosu prihoda od 64 posto je i dalje previsok, u odnosu na zacrtanih 50-55 posto, napominje se u analizi Financial Timesa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo