Subota, 18 rujna, 2021

“Prihvatanje istine o genocidu u Srebrenici bio bi najveći iskorak u razvoju odnosa”

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je, u povodu ovogodišnjeg obilježavanja 11. jula, kazao Feni da je riječ o obilježavanju 20 godina genocida nad bošnjačkim stanovništvom u zaštićenim zonama Srebrenica i Žepa, “o nečemu oko čega se zaista ne mogu voditi bilo kakvi pregovori”.

On ističe da je riječ o genocidu koji je presuđen odlukama međunarodnih sudova, “riječ je o dokazanoj i potvrđenoj istini, o jednom strašnom zločinu koji se desio u julu 1995. godine”.

– Istina, bez obzira koliko bila bolna, jeste uvijek jedan kvalitetan pristup ka ozdravljenju prilika unutar same BiH. Prihvatanje istine o počinjenom genocidu u Srebrenici bio bi najveći mogući iskorak u daljnjem razvoju kvalitetnih odnosa među narodima unutar BiH i svakako odnosa između BiH i Srbije – kazao je Zvizdić.

Misli da čitav civilizirani svijet čeka taj brantovski potez koji bi se trebao desiti u ovome periodu.

– To bi sigurno značilo relaksaciju odnosa i vrlo značajan i kvalitetan iskorak ka procesima pomirenja unutar BiH koji su neophodni za sve druge, s tim vezane procese o kojima govorimo, a prije svega za stabilnost i prosperitet BiH – zaključio je Zvizdić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo