Četvrtak, 28 listopada, 2021

Prijateljski zoo-vrtovi Pionirskoj dolini ponudili nove lavove

Nemojte propustiti

Lavica koja je skupa sa lavom mužjakom stigla u Pionirsku dolinu 29. marta uginula je jučer ujutro. Pronašli su je radnici KJKP Park i o tome odmah obavijestili Kantonalnu veterinarsku stanicu u čijoj je nadležnosti bio karantin gdje su lavovi smješteni po dolasku u Sarajevo

Lavica jučer uginula u Pionirskoj dolini (Foto: Arhiv)
Lavica jučer uginula u Pionirskoj dolini (Foto: Arhiv)

Lavovi u Pionirskoj dolini- Lavovi su bili pod našim stalnim nadzorom. Primijetili smo već u srijedu poslijepodne da se lavica drugačije ponaša, da je bolesna i slaba. Učinili smo sve što je u našoj moći da joj pomognemo. Uspavali smo je, pružili joj svu potrebnu medicinsku njegu, ali, nažalost, ona je uginula, kazao je Jasmin Kazazović, v.d. direktor Kantonalne veterinarske stanice Sarajevo.

Kazazović je dodao kako je zakonom predviđeno da se sve životinje nakon transporta i ulaska u našu zemlju određeni period nalaze u karantinu kako bi se na adekvatan način nadgledao njihov proces navikavanja na novu sredinu i nove uslove.

– Prvi put su lav i lavica u srijedu pušteni iz karantina u trkalište. Međutim, lavica nije izlazila. To je bio dovoljan znak da se nešto sa njom dešava, objasnio je Kazazović.

Tijelo lavice je prebačeno na Kliniku za patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, gdje će se utvrditi uzrok smrti. Već za dan-dva bi mogli biti gotovi rezultati pregleda vanjskog dijela tijela, ali rezultati toksikoloških, bakterioloških i ostalih analiza će se sasvim sigurno čelati nekoliko dana.

Podsjećamo, sarajevski zoovrt je nakon 20 godina dobio lava i lavicu. Pored građana Sarajeva, tome se sasvim sigurno najviše obradovao i sam upravnik Esad Tajić.

– Uložili smo znatne napore da im napravimo zvjerinjak po svim europskim standardima, da ih dovedemo u Sarajevo i obogatimo ponudu zoo-vrta. Bio sam jako sretan kada su napokon stigli, ali eto, nažalost, nije nam se dalo. Još sam u šoku, kratko je prokomentarisao Tajić i dodao kako se ova informacija već raširila, te kako su ga kontaktirali upravnici nekoliko prijateljskih zoo-vrtova koji su ponudili nove lavove.

Tajić je kazao kako se nada da na novu lavicu nećemo čekati 20 godina.

(Oslobođenje)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo