Četvrtak, 22 travnja, 2021

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Nemojte propustiti

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih službenika koji su učestvovali u hapšenju novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević danas u Sarajevu.

“Nakon što je u vezi sa današnjim događajem objavljen videosnimak u javnosti i od strane N.A. Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena pritužba na rad policijskih službenika Treće PU – PS Novo Sarajevo”, saopšteno je iz Uprava policije MUP-a KS, te je dodano kako je “o svemu upoznat i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo uz čiju saglasnost je otvorena unutrašnja istraga s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti vezanih za ovaj slučaj i utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinih policijskih službenika i propusta u njihovom radu”.

Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima te komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović osudili su današnje hapšenje Nidžare Ahmetašević, koja je u poslijepodnevnim satima puštena na slobodu.

Mijatović je, podsjećamo, pozvala vlasti da izvrše brzu i nezavisnu istragu o ponašanju policijskih službenika.

Međutim, iz Sindikata policije Kantona Sarajevo odbacili su optužbe na račun njihovih kolega te su poručili kako je Nidžara Ahmetašević “očigledno provocirala i omalovažavala policijske službenike”.

Reagovao i ministar MUP-a KS

Na svom Facebooku se oglasio i ministar policije KS Admir Katica koji je kazao da su pred zakonom svi građani jednaki te da policija u službenom postupanju ne pravi razlike.

“Kao ministru, nije mi bilo ugodno kad sam vidio snimku i izražavam duboko žaljenje što je do ovakve situacije uopće došlo. Moram istaći da sam u kontaktu s Upravom policije jer je jako važno da dobijemo potpunu sliku o onom što se desilo”, rekao je on.

Naglašava da su i policajci samo ljudi, da nisu mašine i da se greška može dogoditi, ali i da će, ukoliko postoji razlog, takvo nešto u disciplinskom postupku biti sankcionisano.

“Napominjem da nam nedostaje veliki broj ljudi u redovima. Naši su policajci preopterećeni i umorni – iako ovim ne tražim i ne dajem opravdanje za bilo šta, samo vas informišem o stanju stvari”, rekao je.

Najavljuje da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bi se podigao kvalitet rada i transparentnosti.

Advokat novinarke koja je danas uhapšena, a zatim i puštena Muhamed Čučak je kazao da će biti pokrenuta krivična prijava protiv policajaca zbog prekoračenja ovlaštenja.

Pred Zakonom svi su građani jednaki, policija u službenom postupanju ne pravi razlike.

Kao ministru, nije mi bilo…

Posted by Admir Katica on Saturday, 6 March 2021

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo