Petak, 25 lipnja, 2021

Prijavite se: Objavljen javni poziv za popisivače

Nemojte propustiti

U susret prvom poslijeratnom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, Agencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, danas je objavljila dugo najavljivani javni poziv za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače.

Ilustracija
Ilustracija

Svi zainteresirani se mogu prijaviti , i to u periodu  11. do 31. jula ove godine, svakoga radnog dana između 10 i 15 sati, tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija općina i gradova i popuniti tipski obrazac „Prijava za sudjelovanje u Popisu“.

Obaveze u Popisu: obuka popisivača; obilazak terena pred Popis i provjera usaglašenosti skica i opisa popisnih krugova sa stanjem na terenu; organizacija i praćenje rada popisivača; pregled i kontrola popunjenih popisnih obrazaca; drugi poslovi po nalogu PKLS i državnog/entitetskog instruktora.

Uvjeti koje kandidat za općinskog instruktora treba da ispunjava:

– da je državljanin BIH;
– da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira (punoljetno lice);
– da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak;
– da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju;
– da je po mogućnosti stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada u kojoj će obavljati poslove općinskog/gradskog instruktora;
– da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao;
– da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada.

Kriteriji za izbor popisivača i općinskih/gradskih instruktora su da je državljanin BiH, da ima najmanje 18 godina na dan kad aplicira (punoljetno lice), da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje, da je, ako je moguće, stanovnik naseljenog mjesta ili općine/grada – da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao, da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada – i za popisivače – da ima čitak rukopis.

Prednost će imati nezaposleni, a kod popisivača važan je čitak rukopis zbog tehnologije obrade (skeniranja) popisnica. Za potrebe popisa bit će angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, 2.464 općinskih instruktora. Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači i instruktori koji budu učestvovali u popisu primit će naknadu za izvršene zadatke. Popisivači će dobiti po jednom popunjenom obrascu od 1.75 do 1.95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču (a najniža zarada može biti 280 KM).

Kandidati za popisivače i općinske/gradske instruktore proći će obuku nakon koje će biti testirani. Popisna komisija lokalne samouprave zatim vrši imenovanje izabranih kandidata za popisivače i općinske/gradske instruktore i one koji će im biti zamjena. Imenovani popisivači i instruktori potpisuju ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.

Javni poziv požete pogledati OVDJE

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo