Subota, 16 listopada, 2021

Prije 22 godine: U noći sa 25. na 26. avgust zapaljena Vijećnica, izgorjelo dva miliona knjiga

Nemojte propustiti

vijecnica_rat_2(1)

U noći sa 25. na 26. avgust bombardovana je sarajevska Vijećnica od strane JNA i Vojske Republike Srpske. Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru, građani su iznosili knjige i pokušavali spasiti ono što je bio neodvojivi dio kulture naroda BiH kroz historiju. Obnova je trajala 18 godina. Obnovljena Vijećnica svečano je otvorena 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom, a hiljade turista i građana imalo je i ima priliku vidjeti neopisivu ljepotu ovog jedinstvenog objekta, piše Patria.

Danas će povodom 22. godišnjice od paljenja, biti upriličena i izložba u Vijećnici “Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine – Vijećnica 22 godine poslije”, ali zbog spora sa Gradskom upravom oko vlasništva, trajat će samo danas. Izložba se otvara u 12:00 sati.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo