Subota, 27 studenoga, 2021

Prije 24 godine izgorio ponos Sarajeva: Agresori nisu dozvolili da se gasi zapaljena Zetra!

Nemojte propustiti

Na današnji dan 21. maja 1992. godine, granata ispaljena sa četničkih položaja, zapalila je olimpijsku dvoranu “Zetra”, piše novinska agencija Patria.

Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem.

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva. Dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se godinu dana kasnije održale u Sarajevu. Nakon što su je četnici uništili, obnovljena je 1999. godine, a danas nosi ime “Juan Antonio Samaran”, po legendarnom predsjedniku MOK-a.

zetra1

Dvorana Zetra danas

Dvorana Zetra je danas sastavni dio Olimpijskog centra u sarajevskom naselju Koševo, sjeverno od središta grada. Nalazi se u blizini stadiona “Asim Ferhatović – Hase”, na kojem su se održale ceremonije otvaranja i zatvaranja tih Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine.

Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu. Kapaciteta je 12.000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20 000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije. Zetra jenajveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo