Subota, 9 prosinca, 2023

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbora, usaglašene su tokom posljednjih pregovora predstavnika stranaka održanih u Sarajevu u Delegaciji Evropske unije.

Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora, danas su puštene u parlamentarnu proceduru, potvrdila je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i zastunica SDA.

Istakla je da su izmjene zakona, nakon takvog poziva zastupicima, potpisali zastupnici SDA, SDP-a, Naše stranke i SBB-a.

Upravo se čita:  U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH imaju 132 člana.

Radi se o preciziranju pitanja koja se odnose na uvođenje skenera, imenovanje biračkih odbora, preciznije definiranje govora mržnje, finansiranje izborne kampanje, pitanje izbornih jedinica i broja mandata. Jedna od promjena se odnosi na uvođenje mirovanja mandata, što znači da kada neko dobije mandat u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da mu mandat u Parlamentu miruje dok obavlja izvršnu funkciju. Kod finansiranja izbora definirano je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine može, u situaciji kada nema usvojen budžet institucija BiH, posebnom odlukom odrediti da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dobije sredstva za izbore.

Upravo se čita:  Milorad Dodik traži da mu se sudi u Banjaluci

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbora, usaglašene su tokom posljednjih pregovora predstavnika stranaka održanih u Sarajevu u Delegaciji Evropske unije. Taj paket izmjena je, uz dopis šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD-a Michaela Murphyja i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Namjera je potom bila pokušati dogovoriti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona u Interresornoj radnoj grupi. No sjednica Interresorne radne grupe prošle sedmice nije održana jer nisu došli članovi iz HDZ-a BiH i stranaka iz RS-a.

Upravo se čita:  Iz RS-a pozivaju na hapšenje Zukana Heleza!

Zato je bio upućen je poziv zastupicima da potpišu prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kako bi one na taj način ušle u parlamentarnu proceduru, te se pokušao riješiti barem ovaj dio izmjena izbornog zakonodavstva.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo