Subota, 9 prosinca, 2023

Prijedor 30 godina kasnije: Dan bijelih traka 31. maja, još nema spomenika za 102 ubijena djeteta

Preporučeno

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine ćemo obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima gdje se 31. maj, Dan bijelih traka, bude obilježavao, najavili su iz Inicijative Jer me se tiče.

“Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992. godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Prijedorske bijele trake su neoboriva činjenica utvrđena u sudskim procesima za ratne zločine i ove godine obilježavamo 30 godina od zadnje pojave takvih traka u ratnim okolnostima u Prijedoru.

Upravo se čita:  Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u utorak 31. maja 2022. godine u 12:00 h na kraju šetalačke zone. Učesnici povorke prije početka šetnje mogu pogledati lokaciju na kojoj je planirana izgradnja spomenika ubijenoj djeci, u parku pored mosta na ulazu u Stari grad (ul. Ahmeta Babića). Jedan od prvih ciljeva koji smo postavili u inicijativi Jer me se tiče, jeste izgradnja memorijala za 102 ubijene prijedorske djece. Pružili smo nesebičnu podršku inicijativi roditelja ubijene djece ali nakon devet godina nastojanja memorijala još nema.

Upravo se čita:  Suđenje Dodiku: Pred Sud BiH stižu pripadnici BORS-a, veterani i starješine Vojske RS

Predsjednik Skupštine grada odbija da stavi opravdan zahtjev roditelja na dnevni red i time onemogućava izgradnju memorijala ubijenoj djeci. Prije njega su to radili i njegovi prethodnici, iako svih ovih godina niko od političara u Prijedoru zvanično nije izrazio protivljenje izgradnji tog memorijala.

Osuđujemo svaki pokušaj nacionalista da zaprljaju bijele trake, bilo da ih nastoje negirati da nisu ni postojale ili ih upotrebljavaju za širenje mržnje, ksenofobije i izazivanja međunacionalnih
tenzija. Pozivamo sve političare, bilo kojih stranaka, i pojedince da u danima obilježavanja ne zloupotrebljavaju bijele trake u svrhu političke promocije i ne uzurpiraju javni prostor od roditelja ubijene djece, ali i svih drugih diskriminisanih skupina i pojedinaca koji nastoje ostvariti svoje pravo, a u bijelim trakama prepoznaju i svoju borbu.

Upravo se čita:  Dodik: Suđenje meni će se pretvoriti u suđenje BiH, vidjet ćemo ko će izgubiti

Pozivamo institucije ove države i svih njenih segmenata, da se pozabave nevidljivim bijelim trakama koje i danas nose diskriminisani ljudi u ovoj zemlji, tražimo da urgentno reaguju kada je ta
diskriminacija usmjerena prema pripadnicima manjinskih zajednica”, navode iz Inicijative Jer me se tiče.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo