Petak, 30 srpnja, 2021

Prijete blokadama i iseljavanjem

Nemojte propustiti

Više stotina stanovnika naselja koja su najugroženija zagađenjem iz pogona “ArcelorMittal Zenica” protestovalo je u petak ispred ulaza u kompaniju u naselju Tetovo.

Tokom dvočasovnog okupljanja, mještani su od svih nivoa vlasti zatražili da desetinama hiljada stanovnika naselja koja gravitiraju uz željezaru osiguraju ustavno pravo na zdrav okoliš.

“Najodgovorniji za neizdrživo stanje u našim naseljima, ali i cijeloj Zenici, su federalni nivo vlasti i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, kao i Federalna inspekcija i lokalna uprava od koje tražimo da nam osigura zdravo okruženje”, poručio je Željko Perić, predstavnik mjesne zajednice Podbrežje.

Protestima, koji su organizovani nakon što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, bez provedene javne rasprave među lokalnim stanovništvom, odlučilo dati okolišnu dozvolu pogonu “Čeličana” kompanije “ArcelorMittal Zenica”, koji je najveći uzročnik zagađenja u ovom kraju, prisustvovao je i resorni kantonalni ministar Goran Bulajić, te više zastupnika u Skupštini ZDK i Parlamentu FBiH.

“Nezadovoljni smo zagađenjem zraka i zemlje, nesnosnom bukom, nepoštivanjem propisa za zaštitu okoliša i neradom nadležnih institucija. Hoćemo da imamo javno objavljivanje rezultata mjerenja ispuštanja zagađujućih materija iz željezarinih pogona”, kaže Samir Kubat, predsjednik mjesne zajednice Tetovo.

Okupljeni mještani ispred kapije preduzeća, koje im, kako kažu, zagađuje vazduh, zemlju i vodu, simbolično su položili cvijeće.

“Mi njima cvijeće – oni nama smrt! Nikada nije bilo ovoliko karcinoma i drugih oboljenja u našem kraju. Mlad svijet obolijeva i umire. Naselja nam se iseljavaju i ostaju samo oni koji nemaju gdje otići. Mi nismo nasilni i zato smo položili cvijeće jer želimo biti dio Evrope, a u Evropi se poštuju standardi i čuva životni okoliš. Da u Njemačkoj ovoliko otrova ispuste, sve bi ih pohapsilo”, kaže Redžiba Skomorac, koja ističe da prozore na svojoj kući rijetko otvara, jer je “guši plin”, što se posebno osjeti tokom noći.

Ukoliko se vlasti ogluše na zahtjeve mještana, koji su poslati i na adresu Valentina Incka, visokog predstavnika u BiH, organizatori protesta, kako su najavili, vrlo brzo će poduzeti radikalne mjere, koje podrazumijevaju i blokadu kompanije, iseljavanje i podizanje šatorskih naselja ispred Vlade FBiH i grada Zenice.

Iz “ArcelorMittala” poručili su da su više puta informisali predstavnike mjesnih zajednica o svim koracima u pravcu smanjenja emisija iz njihovih pogona, o fazama pojedinih projekata koji se trenutno realiziraju u kompaniji, te o njihovim planovima.

“ArcelorMittal Zenica” ulaže velike napore za stvaranje dugoročne održive budućnosti proizvodnje čelika u Zenici i od velike je važnosti za ekonomiju cjelokupnog društva. U tom pravcu kompanija je do sada samo u okolišne projekte i tehnološka poboljšanja s istim ciljem investirala oko 90 miliona KM.

Stoga, menadžment kompanije “ArcelorMittal Zenica” smatra da protesti ove vrste mogu negativno utjecati na realizaciju tekućih i budućih projekata, što neće biti od koristi ni lokalnoj zajednici, niti kompaniji”, naveli su iz “ArcelorMittala”.

Javna rasprava

“Od Ministarstva okoliša i turizma FBiH tražimo obavezno organizovanje javne rasprave prije obnavljanja okolišnih dozvola i definisanje rokova za realizaciju projekata u okolišnim dozvolama, kao i sankcije za kršenje tih rokova”, poručio Kubat.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo