Utorak, 22 lipnja, 2021

Prijete li Bosni i Hercegovini zemljotresi?

Nemojte propustiti

Stanovnici Italije strahuju od novih potresa. Nakon nekoliko podrhtavanja tla, posljednji, jači zemljotres dogodio se prije dva dana. Zemljotres magnitude 6.6 stepeni po Richetrovoj skali bio je toliko snažan da se osjetio u cijeloj Italiji, ali i Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na pitanje ima li bojazni za zemljotresima u regionu Seizmolog Ivan Brlek je kazao da je BiH na vrhu liste u Evropi po seizmološkim aktivnostima, tačnije po broju zemljotresa i jačini.

“Skoro svaki dan instrumenti zabilježe zemljotrese u BiH, ali mi javno ne objavljujemo sve jer kod ljudi stvara paniku. Radi se o manjim zemljotresima. Mi seizmolozi smo sretni kada se dešavaju mali zemljotresi jer se na taj način oslobađa seizmološka energija i smanjuje se mogućnost da se desi jači zemljotres”, kazao je Brlek.

Postoji li plan reagovanja?

“Obučavamo pripadnike Civilne zaštite i dobili smo adekvatnu i kvalitetnu opremu. Postoje mjere spašavanja u ruševinama gdje su pripadnici obučeni za traženje nestalih osoba, evakucije, spašavanja, zbrinjavanja. Imamo i endoskopske kamere, obučene pse za traženje u ruševinama i na otvorenom”, rekla je Majda Kovač iz Civilne zaštite FBiH.

Jaki zemljotresi su vezani za kretanje ploča, sudaranje i trenje, ispričao je seizmolog Brlek.

“Nakon obilnih kiša dolazi do blagih kretanja tla. Zemljotresi u BiH se javljaju i na velikim dubinama, čak i do 35 kilometara.”

Italija se rekordno vratila, već imaju plan djelovanja. No, ono što se vratiti ne može jeste bogato kulturno naslijeđe koje je uništeno.

“Pomjeranjem zemljišta, dolazi i do drugih katastrofa. Zato trebamo biti spremni za sve mjere predostrožnosti, kao što je uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava”, kazala je Kovač, prenosi N1.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo