Srijeda, 8 prosinca, 2021

Turkmenistanci se naoružali zbog mogućeg napada pripadnika IDIL-a

Nemojte propustiti

DSC_0257

U Tazehurmatu, mjesto desetak kilometara udaljeno od centra Kirkuka prema jugu, većinom žive šiitski Turkmenistanci. Snage IDIL-a nalaze se na oko dva kilometra udaljenosti od ovog naselja, a Turkmenistanci su zabrinuti jer bi pripadnici IDIL-a mogli ući u Tazehurmatu i napraviti pokolj.

Turkmenistanci u naselju Tazehurmatu u iračkom gradu Kirkuk, naoružali su se protiv napada Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), javlja Anadolu Agency (AA).

U Tazehurmatu, mjesto desetak kilometara udaljeno od centra Kirkuka prema jugu, većinom žive šiitski Turkmenistanci. Snage IDIL-a nalaze se na oko dva kilometra udaljenosti od ovog naselja, a Turkmenistanci su zabrinuti jer bi pripadnici IDIL-a mogli ući u Tazehurmatu i napraviti pokolj. Zbog toga se naoružalo lokalno stanovništvo i pozicionirali su se oko naselja.

Oko 1.500 Turkmenaca zauzeli su odbrambene položaje, a njih podržava Front iraćkih Turkmenaca na čelu se Eršedom Salihijem. Policijske stanice u Tazehurmatu također su pripremljene za moguće napade IDIL-a.

Zapovjednik naoružanih Turkmenaca Ercument Mali, u izjavi za AA, kazao je da svi dežuraju danju i noću u naselju, kako bi obezbijedili sigurnost građanima.

“Svih 1.500 Turkmenaca dežuraju sve vrijeme. IDIL nam se nalazi na udaljenosti od dva kilometra. Ovdje nema iračkih oružanih snaga, niti kurdskih snaga, tako da smo se mi morali naoružati“, rekao je Mali.

On je otkrio da su Turkmenistanci u selu Besir kod Kirkuka, također, nespremni za moguće napade IDIL-a.

Sukobi na sjeveru Iraka se nastavljaju, a teroristi IDIL-a i dalje kontroliraju Mosul, Tikrit i druga manja mjesta na sjeveru zemlje. Stanovnici u sukobima zahvaćenih gradova bježe ka Kirkuku i drugim gradovima regije kurdske samouprave na sjeveru Iraka.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo