Petak, 14 svibnja, 2021

Prijeti li Sarajevu novi saobraćajni kolaps?: Radnici GRAS-a spremni i na štrajk glađu!

Nemojte propustiti

Navodeći da trenutno nema zakonskih pretpostavki za štrajk, Himzanija je objasnio da je potrebno da se završe pregovori sa upravom preduzeća, a potom i arbitraža

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Radnici sarajevskog gradskog saobraćajnog preduzeća GRAS nisu odustali od namjere da stupe u štrajk, izjavio je Adnan Himzanija predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a.

Navodeći da trenutno nema zakonskih pretpostavki za štrajk, Himzanija je objasnio da je potrebno da se završe pregovori sa upravom preduzeća, a potom i arbitraža, prenosi Srna.

“Riječ je o vrlo komplikovanoj proceduri. Sumnjam da će tim putem biti moguće riješiti brojne probleme koji se godinama gomilaju u GRAS-u”, istakao je Himzanija.

On je dodao da pregovori čekaju okončanje sudskih i disciplinskih postupaka pokrenutih protiv oko 400 radnika GRAS-a zbog nedavne obustave rada u ovom preduzeću.

“Ljudi su ogorčeni i spremni na sve, uključujući i proteste pred Vladom Federacije i štrajk glađu”, naglasio je Himzanija.

On je naveo da radnici GRAS-a, čija prosječna plata iznosi oko 870 KM, nemaju nikakve “ekstra zahtjeve”.

“Ne tražimo ništa drugo nego da nam se plati ono što zaradimo, te da se posveti veća pažnja ispravnosti i obnavljanju voznog parka”, objasnio je Himzanija.

Ranije je štrajk zaposlenih u GRAS-u bio najavljen za danas, 17. april, ali se od njega odustalo zbog nepostojanja zakonskih uslova.

Vozila GRAS-a od 2. do 9. aprila nisu saobraćala ulicama Sarajeva, a kako bi se spriječio saobraćajni kolaps angažovani su drugi prevoznici.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo