Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Prijetnja i za BiH: Ako se Zemlja zagrije za samo pola stepena, postat će pustinja

Nemojte propustiti

Samo pola stepena moglo bi biti odlučujuće za budućnost čovječanstva.

Naučni časopis Nature Climate Change piše o istraživanju koje tvrdi da bi Zemlja u slučaju globalnog zagrijavanja za samo pola stepena više mogla postati pustinjski planet, čak do trećina Zemlje mogla bi postati pustinja ako se atmosfera zagrije za samo pola stepena.

U to bi bila uključena i BiH. Predviđa se da bi prostor Balkana trpio velike suše i vrućine i pretvorio se u polupustinjski i pustinjski pojas.

Ako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepen, umjesto na dva, to bi spasilo ljude i prirodu u jugoistočnoj Aziji i južnoj Europi, kao i južnoj Africi, srednjoj Americi i južnoj Australiji.

– Ako čovječanstvo ne učini ništa, slijedi otvaranje vrata pakla, pokazuje novo istraživanje. Svijet bi tada bio izložen strašnim olujama koje do sada još nisu viđene, otopio bi se led, a suše bi dovele do milijarde klimatskih izbjeglica i ratnog haosa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlada FBiH izdvojila više od 100 miliona KM za privatna preduzeća i poduzetnike

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u Budžetu...

Možda vas zanima i ovo