Subota, 9 prosinca, 2023

Prijetnja iz Moskve koja ledi krv u žilama: Može vas nestati za pola sata

Autor:Agencije

Preporučeno

Proputinovski voditelj Dmitrij Kiseljov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio nuklearne snage zemlje u stanje pripravnosti nakon “riječi premijera Borisa Johnsona o uzvratnom udaru na Rusiju”

Otkako je ruskom invazijom na Ukrajinu počeo rat, učestalo se govori kako bi on mogao prerasti u nuklearni sukob. Dojam je kako ideju o nuklearnom ratu forsira ruska strana.

O mogućem nuklearnom ratu u više navrata u zadnjih nekoliko mjeseci govorio je jedan od vodećih ideologa ruskog sukoba u Ukrajini Sergej Lavrov, inače ruski ministar vanjskih poslova. Krajem aprila je upozorio da je prijetnja trećeg svjetskog rata ozbiljna i stvarna.

“Rusija nastoji ukloniti prijetnju nuklearnog rata unatoč velikim rizicima u ovome trenutku. Ne želim da se ti rizici umjetno povećavaju. Mnogi bi to htjeli”, rekao je Lavrov nedavno za rusku državnu televiziju..

Po ovom pitanju aktivni su i ruski novinari. Ruski televizijski voditelj upozorio je nedavno Veliku Britaniju da Kremlj ima moć pogoditi je nuklearnim projektilom koji bi je “potopio jednom zauvijek”.

Upravo se čita:  Edin Gačanin se nagodio s tužilaštvom: Za šverc 2,4 tone kokaina dobio sedam godina zatvora

Proputinovski voditelj Dmitrij Kiseljov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio nuklearne snage zemlje u stanje pripravnosti nakon “riječi premijera Borisa Johnsona o uzvratnom udaru na Rusiju”, prenosi Sky News.

“Šta će se dogoditi nakon riječi Borisa Johnsona o uzvratnom udaru? Općenito, u Britaniji se čini da lutaju. Zašto prijete ogromnoj Rusiji nuklearnim oružjem kad su oni samo mali otok?” rekao je Kiseljov.

“Jedno lansiranje, Borise, i više nema Engleske”, dodao je.

Takav pristup od početka rata je prisutan. Prvi korak, Kremlj upozorava kako je realnost nuklearnog rata tu, itekako opipljiva. Drugi korak, Moskva je taj glas razuma koji ne želi da situacija eskalira.

Upravo se čita:  Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini i Izraelu: “Ovo će imati posljedice za 21. stoljeće”

Slično je kazivao i šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin koji tvrdi da bi Rusija u nuklearnom ratu uništila zemlje NATO-a u roku od pola sata. Na svom Telegram kanalu je pak pozvao Rusiju da ne dopusti da do toga i dođe.

“U nuklearnom ratu zemlje NATO-a ćemo uništiti za pola sata. Ali to ne smijemo dopustiti, jer će posljedice razmjene nuklearnih udara utjecati na stanje naše Zemlje”, napisao je.

Je li tako nešto moguće, da Ruska Federacija u mogućem nuklearnom ratu uništi zemlje NATO-a? Je li uopće važno tko je nuklearno snažniji kad uopće upotreba ovog oružja prijeti uništenju planeta? Nije li ipak stoga sve to samo blef?

Što se tiče ovog prvog pitanja, je li Rusija zaista jača, podaci o nuklearnom oružanju govore da uistinu Ruska Federacija ima najviše nuklearnih bojevih glava. Na stranici Arms Control Association, prema procjenama iz siječnja ove godine, možemo vidjeti kako je Rusija u posjedu 6257 nuklearnih bojevih glava, piše Index.hr.

Upravo se čita:  Haos u Minhenu i okolini: Snijeg napravio pometnju, otkazani svi letovi

Sjedinjene Američke Države prema ovim podacima imaju 5550 nuklearnih bojevih glava. Ove dvije sile tako imaju oko 90 posto svjetskog nuklearnog naoružanja. Kina ima 350 nuklearnih bojevih glava, Francuska 290, Velika Britanija 225, Pakistan 165, Indija 156, Izrael 90, Sjeverna Koreja 40-50.

Ovdje se radi o ukupnom broju nuklearnih bojevih glava, ali sve one se ne koriste.

Naime, START (Strategic Arms Reduction Treaty) od 2011. regulira američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala, a broj strateških nuklearnih bojevih glava je u obje zemlje smanjen na po najviše 1550 komada. Raspoređenih Sjedinjene Američke Države imaju 1389, dok Rusija takvih ima 1458.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo