Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Prilika za posao: Njemačka očajnički traži njegovatelje

Nemojte propustiti

Njemačka se još uvijek suočava s poteškoćama vezanim za nedostatak radne snage specifičnih zanimanja. Iako se više ne primjenjuju restriktivne imigracione politike, politike koje zagovoraju veći “uvoz” radne snage još nisu adekvatno promovisane.

Poseban nedostatak radne snage u Njemačkoj već nekoliko godina veže se za sektor njegovateljstva. Naime, dvije trećine ustanova koje se bave ovom djelatnošću imaju potrebu za dodatnom radnom snagom.

Blizu 600 intervjuisanih poslodavaca iz ovog sektora reklo je da imaju poteškoća u zapošljavanju novog osoblja, ali se samo 16 odsto njih odlučilo zaposliti osobe izvan Njemačke.

Mnogi od intervjuisanih kažu da im zapošljavanje stranih radnika oduzima previše vremena i novca.

Takođe, još uvijek postoje mnoge zakonske prepreke, tako da se 83 posto poslodavaca suočilo s komplikovanim procedurama.

Posebne poteškoće predstavlja zapošljavanje radnika izvan zemalja članica Evropske unije.

Trenutno u Njemačkoj poslove njege, kada su u pitanju strani radnici iz zemalja EU, najviše obavljaju Španci (61 posto), Poljaci (19 posto) i Hrvati (16 posto). Od zemalja koje nisu članice EU najviše radnika u ovom sektoru dolazi iz BiH, Ukrajine, Rusije, Kine i Filipina, piše Klix.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir prošao pola Evrope pa doživio neugodnost u Kozarskoj Dubici: Policajci mu zaplijenili automobil jer je navodno bio na Interpolovoj listi

Terzići su, kako tvrde, stupili u kontakt s danskom policijom, čiji su pripadnici nakon kratke provjere na engleskom jeziku...

Možda vas zanima i ovo