Utorak, 17 svibnja, 2022

Prilika za posao: Slovenci u naredna dva dana u BiH dolaze po radnike

Nemojte propustiti

Odlazak radnika iz BiH dobija enormne razmjere, o čemu svjedoče i podaci da je samo u Sloveniju i Njemačku u prošloj godini otišlo skoro 20.000 radnika.

Slovenci u naredna dva dana dolaze u Bosnu i Hercegovinu po radnike. Sajam zapošljavanja održava se u utorak 29.3. u Banjaluci u hotelu Bosna, dok će dan kasnije u srijedu biti održan u Sarajevu u hotelu Holiday.

Sve organizuje MojeDelo.com, a stižu predstavnici 35 firmi, među kojima su i “Gorenje”, “Iskra”, “Sava turizam”, “Mlinotest”, “Livar”, “Postojnska jama”, “Brinox”, “Goodyear Slovenija”, “Salonit Anhovo” i “Spar”.

Neka od traženih zanimanja u Sloveniji su varioci, keramičari, monteri, bravari, operateri u proizvodnji, radnici u drvnoj i metalskoj industriji, vozači, mesari, autolimari, automehaničari, sobari, kuvari, pekari…

Organizatori kažu da Slovenija ima više od 100 deficitarnih zanimanja, a među njima su i kuvari, stolari, zavarivači, električari, elektromehaničari, vozači teških kamiona i zidari, tokari, mesari i medicinske sestre.

Odlazak radnika iz BiH dobija enormne razmjere, o čemu svjedoče i podaci da je samo u Sloveniju i Njemačku u prošloj godini otišlo skoro 20.000 radnika.

Agencije za rad i zapošljavanje BiH za 11 mjeseci prošle godine izdala je čak 17.917 radnih dozvola za Sloveniju, što je povećanje za skoro 10.000 radnika u odnosu na 2020. godinu kada je izdato 7.887 tih odobrenja.

To znači da je u prosjeku svaki mjesec domaće tržište napustilo 1.493 radnika, odnosno 50 radnika dnevno je otišlo u Sloveniju, izračunali su u poslovnom portalu Capital.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Saborski zastupnik zgrožen gostovanjem Željka Komšića na HRT-u: “Njegova bahatost vidljiva je od načina na koji se obukao za emisiju…”

Grmoja je imao zamjerku i na uređivačku politiku HRT-a. Na gostovanje Željka Komšića u emisiji Nedjeljom u 2 HRT-a komentar...

Možda vas zanima i ovo