Petak, 20 svibnja, 2022

“Primitivizam i pijačarski mentalitet”: Umjesto muzeja legendarnom bh. pjesniku Maku Dizdaru otvoren nargila bar

Nemojte propustiti

– Čitavo jutro pokušavam artikulisati misli povodom ove barbarske, autodestruktivne, šibicarske odluke Općine Stari Grad – napisao je Gorčin Dizdar

Gorčin Dizdar, unuk legendarnog bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara, podijelio je na društvenim mrežama priču o tome kako je na kultnom mjestu gdje je njegov djed proveo značajan dio života umjesto muzeja posvećenog njemu napravljen nargila bar.

On podsjeća da je prošlo pet godina otkada su, povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti pokrenuli inicijativu za uspostavljanje Muzeja Maka Dizdara u tada upražnjenom prostoru nekadašnje galerije “E” u Malim dairama na Baščaršiji.

– “Prvi u Bošnjaka” tada je javno obećao podršku nadležnih institucija (iako ga za to niko nije ni pitao), dok je načelnik Općine Stari Grad također obećao svoju pomoć. Sve je to završilo – poneko se možda i sjeća – sasvim neslavno: iz Predsjedništva je stigla obavijest da je predsjednik nakon brojnih urgencija da konačno ispuni svoje obećanje cijelom ovom projektu “dao minus” (čitaj: ne interesuje ga), dok je Općina Stari Grad ignorisala brojne dopise, uključujući i peticiju koju je potpisalo preko 1000 građana – piše Gorčin.

Kaže da je posljednjih dana ova dugogodišnja drama dobila i “novi, čak i u tragikomičnim uslovima savremene Bosne i Hercegovine neočekivan čin – u spomenutom prostoru otvoren je “hookah lounge” (nargila bar) originalnog i promišljenog naziva ‘Mak'”.

– Čitavo jutro pokušavam artikulisati misli povodom ove barbarske, autodestruktivne, šibicarske odluke Općine Stari Grad, ali i dalje osjetim samo nejasnu mučninu u stomaku. Šta reći? Da li bi se i najgori neprijatelj Makova djela i bosanskohercegovačke kulture usudio uraditi nešto ovako? Da li je ovo išta bolje od ratnih ustaških vlasti koje su u Stocu izrešetale Makovu bistu i bacile je u Bregavu? Od navodnih spletki sprskih nacionalista koje su dovele do Makove prerane smrti nad montiranim pismom deložacije iz vlastitog stana? – pita on.

Dalje navodi da se osjeća sasvim nemoćno pred “ovom najezdom primitvizma i pijačarskog mentaliteta koji je na najboljem putu da uništi i posljednje tragove društva u kakvom sam vjerovao da živim i za koje sam smatrao da se vrijedi boriti.”

– Da zlo bude veće, cjelokupan predivni prostor Malih daira, šarmantnog čaršijskog trgića nadomak Sebilja, odavno je uništen silnim nargila barovima i posljednjom arhitektonskom “intervencijom”, zastakljenom terasom koja je zauzela gotovo pola njegove površine – zaključio je Gorčin.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Udar na Vučića iz EU: ‘Mi ili Putin! Biti neutralan oko rata u Ukrajini je nemoguće’

Od država Zapadnog Balkana se traži da podrže napore za dodatnu izolaciju Rusije, ali i da budu spremne boriti...

Možda vas zanima i ovo