Subota, 16 listopada, 2021

Prinosi brčanskih pčelara višestruko desetkovani

Nemojte propustiti

pcelarstvo

Ovogodišnji prinosi meda brčanskih pčelara su umanjeni zbog majskih poplava koje su uništile znatan broj košnica, ali i zbog gušenja pčelinjih društava početkom juna usljed avionskog prskanja komaraca. Pčelari su ogorčeni i najavljuju da će tražiti naknadu štete od resornog ministarstva u distriktu.

Tokom najavljenog avionskog prskanja komaraca u junu, Nikoli Kerezoviću, pčelaru iz Brčkog, gušenjem u košnicama stradalo je 70 od ukupno 120 pčelinjih društava. Štetu procjenjuje na oko 40 hiljada maraka.

Kerezović je zabrinut – ni za sljedeću godinu neće moći obnoviti pčelinja društva, kako bi barem tada imao raniji prinos, jer mu i za to treba dodatnih deset hiljada maraka.

Štetu su pretrpjeli i pčelari iz poplavljenih dijelova Distrikta, čijih je oko 500 košnica uništeno, tvrde u Udruženju pčelara „Matica“. Većina njihovih članova profesionalno se bavi pčelarstvom i korisnici su podsticaja u iznosu od 20 maraka po košnici.

Pčelari tvrde da su ih nadležni obećali obeštetiti za nastale gubitke, ali odgovor na to pitanje nismo dobili, jer resorni šef Odjela za poljoprivredu brčanske Vlade nije imao vremena za razgovor sa medijima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo