Petak, 18 lipnja, 2021

Pripadnici boračke populacije analizirali stanje u državi

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Sjednica Koordinacionog odbora temeljnih boračkih organizacija FBiH održana je danas na kojoj je analizirana sigurnosna situacija u Federaciji BiH u cilju smanjenja tenzija nastalih trenutnom situacijom, a ponudili su i prijedlog hitnih mjera koje su upućene Parlamentu Federacije BiH i Vladi FBiH.

Temeljne boračke organizacije osudile su nasilničko ponašanje koje je usmjereno na rušenje institucija BiH uništavanja imovine i ugrožavanja sigurnosti građana, stoji u saopćenju.

Pozvali su sve pripadnike boračke populacije i patriote BiH da se uzdrže od podrške ovakvim protestima koji narušavaju ugled i stabilnost BiH i njenih institucija.

Dali su podršku snagama reda i sigurnosti u očuvanju ustavnog poretka, javnog reda i očuvanja materijalnih dobara svih građana BiH.

Zatražili su i od pripadnika boračkih populacija da svoju djecu povuku iz protesta da ne budu zloupotrebljena i povrijeđena.

Od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH su zatražili smjene, ali uz hitne mjere kojima bi se zaustavila eskalacija rušenja institucija sistema, a to će se osigurati donošenjem potrebnih odluka i zakona koji će omogućiti smanjenje plata svih zaposlenih u administraciji za 10 posto i ograničenje broja zaposlenih u institucijama.

Zatražili su početak revizije provedene privatizacije, hitno usvajanje antikorupcijskih zakona koji će osigurati brz i odlučan obračun sa privatizacijskom pljačkom, organiziranim kriminalom i korupcijom, uvezivanje staža i osiguravanje zdravstvene zaštite radnika za firme koje ne rade, kao i definiranje statusa radnika i egzistencije preduzeća i njihovog statusa.

Zahtijevaju i donošenje zakona i izmjena zakona na nivou Federacije i kantona kojima se reguliraju prava boračkih populacija i implementacija tih zakona u punom kapacitetu.

Zahtijevaju da se usvoje i dugoročne mjere kojima će se izvršiti potpuna racionalizacija organa uprave kroz bolji sistem organiziranja, prenošenje nadležnosti sa entitetskih organa na BiH, hitan nastavak procesa ustavnih izmjena i donošenja zakona koji uključuju Bosnu i Hercegovinu u evropske integracije, rečeno je u saopćenju.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo