Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Pripadnici MUP-a RS večeras snimljeni na granici BiH sa Srbijom!

Nemojte propustiti

Prema pisanju Žurnala, pripadnici Žandarmerije MUP-a RS uglavnom djeluju na području Zvornika, gdje učestvuju u takozvanim mješovitim timovima sa Graničnom policijom BiH.

Nakon što je portal Žurnal danas objavio da pripadnici MUP-a RS patroliraju na granici između BiH i Srbije, večeras i s terena stižu potvrde navedene informacije.

Naime, prilikom smjene u 18.30 sati, na Graničnom prijelazu Karakaj – Zvornik snimljena su vozila MUP-a RS na bh. granici sa Srbijom, objavio je portal Radiosarajevo.ba.

Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije Bosne i Hercegovine kazao je ranije danas za Radiosarajevo.ba da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) patroliraju sa državnom Graničnom policijom BiH na granici prema Srbiji umjesto pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Podsjetimo, prema pisanju Žurnala, pripadnici Žandarmerije MUP-a RS uglavnom djeluju na području Zvornika, gdje učestvuju u takozvanim mješovitim timovima sa Graničnom policijom BiH.

Razlog zbog kojeg je Žandarmerija izašla na granicu BiH je to što je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA povukla svoje pripadnike koji su godinama djelovali zajedno sa bh. graničarima.

„Žandarmerija MUP-a RS je tek odnedavno uspostavljena, koliko je meni poznato… Ne želim ulaziti u to. Radi se o pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, i to o simboličnom broju ljudi. Riječ je o oko 20-tak policijskih službenika SIPA-e koji više nisu, i to za prošli i tekući mjesec, u mogućnosti da nam pruže asistenciju“, rekao je Hofman za Radiosarajevo.ba.

Interesantno, piše Žurnal, odluka direktora SIPA-e Perice Stanića da povuče svoje specijalce sa granice donesena je svega pet dana prije nego je Milorad Dodik u Banjoj Luci postrojio pripadnike Žandarmerije MUP-a RS. Tako je Dodik posredno uspio da ostvari svoju prijetnju da će na granice izvesti MUP RS.

“Dok su pripadnici SIPA-e pružali asistenciju, oni su patrolirali u vozilima Granične policije BiH. Na rasporedima za smjene bila su navedena imena pripadnika SIPA – e koji su angažovani. Međutim, otkako se SIPA povukla, mješovite patrole koriste isključivo vozila MUP-a RS, a identitet pripadnika Žandarmerije se ne navodi u dokumentima”, kazao je za Žurnal izvor iz Granične policije BiH.

Žurnal podsjeća da je Vlada RS prošle je godine donijela odluku da se svim policijskim snagama iz Federacije BiH zabrani pružanje asistencije Graničnoj policiji BiH na međudržavnoj granici između BiH i Srbije.

Tada su angažirani specijalci SIPA-e koji su djelovali zajedno sa službenicima Granične policije BiH. No, u septembru ove godine pripadnici SIPA se povukli, a njihova mjesta zauzeli su pripadnici Žandarmerije MUP-a RS. Upravo na području Zvornika i Bijeljine zabilježen je najveći prelazak migranata na teritoriju BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo