Nedjelja, 19 rujna, 2021

Pripadnik GP BiH dobio otkaz zbog primanja 20 eura mita

Nemojte propustiti

Granični policajac Rajo. K. je prilikom kontrole osoba sa hrvatskim dokumentima rekao da ne mogu ući u BiH bez bh. dokumenata, nakon čega je uzeo mito

Granična policija BiH prekinula je radni odnos sa službenikom Rajom K. koji se sumnjiči da je 16. marta od tri osobe sa hrvatskim dokumentima, I.A, A.A. i F.F, primio mito u iznosu od 20 evra.

Kako je saopšteno iz Granične policije Rajo. K. je prilikom kontrole pomenutim osobama rekao da ne mogu ući u BiH bez bh. dokumenata, te da moraju platiti kaznu od 300 KM zbog neposjedovanja putnih isprava BiH, ali ih je pustio da pređu granicu nakon primanja mita.

“Kada su gore navedene osobe, državljani Republike Hrvatske, tražili da im vrati dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prijelaz, na prijedlog policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. jedna od navedenih osoba u dokumente od vozača stavila je 20 eura, koje je policijski službenik uzeo te im omogućio prelazak državne granice, pri čemu je postupao suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH, suprotno Odluci o propisivanju dodatnih uvjeta  za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Planom djelovanja Granične policije BiH na sprječavanju širenja koronavirusa i Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, čime je počinio teže povrede službene dužnosti iz članka 105. stavka (1) točka 1), 9) i 23) Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno iz članka 5. stavka (1) točka 1), 9) i 23) Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, koje su definirane kao ‘neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka’, ‘ponašanje koje narušava ugled policijskog organa’ i ‘zloupotreba službenog položaja'”, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo