Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Prirodni lijekovi za sve vrste bolova

Nemojte propustiti

Bilo da je riječ o povišenom krvnom tlaku, migreni ili menstrualnim bolovima, biljni lijekovi mogu biti jednako djelotvorni te manje štetni od onih farmaceutskih, tvrde stručnjaci za Daily Mail.

rotkvicaPrevencija migrene s cvijetom vratićem
Cvijet vratić iz roda suncokreta sadrži partenolide koji se uspješno bore sa sužavanjem krvnih žila u glavi tipičnim za napadaj migrene, pokazala je studija Univerziteta Maryland. Također, sadrži i druge sastojke koji imaju protuupalno djelovanje te blokiraju otpuštanje serotonina i prostaglandina za koje se vjeruje da doprinose glavobolji. Ove male grmolike trajnice imaju žuto-zeleno lišće i cvijeće koje nalikuje na kamilicu, a koristi se tako da se jedu svježe ubrane ili sjeckaju u salatu, a lišće se može spremati i sušiti te u jelo dodavati kao začin. Prema studiji na 270 ljudi koji često pate od migrene, vratić je smanjio bolove kod 70 posto njih.

Potočarka se bori protiv bronhitisa
Sa značajnim udjelom vitamina C i drugim korisnim spojevima, ova biljka se koristi za liječenje bronhitisa jer uspješno smanjuje refleks kašljanja. Spoj feniletil izotiocijanat iz potočarke djeluje kao antibiotik te smanjuje upalu u dišnim putevima, pokazale su studije. Potočarka se poslužuje svježa i sirova u salatama, a već 80 grama na dan pomoći će ublažiti dišne tegobe. Dvije žlice nasjeckanog svježeg lišća mogu poslužiti za pripremu čaja koji umiruje kašalj.

Hmelj smiruje menstrualne bolove
Dok se cvijet ove biljke koristi kao sastojak piva, on također sadrži supstance koji djeluju kao sedativi. Oni mogu smanjiti grčeve kod menstrualnih bolova, tvrde talijanski znanstvenici. Ti sastojci imitiraju djelovanje ženskog spolnog hormona estrogena, pa također mogu smanjiti i tegobe vezane uz menopauzu poput valunga. Za ublažavanje menstrualnih bolova dovoljna je doza od 100 mg hmelja na dan, a moguće je napraviti tinkturu ili uzimati dodatke prehrani u obliku tableta i praška.

Rotkvice za snižavanje krvnog pritiska
Divlje, ali i kultivirane rotkvice imaju efekt snižavanja krvnog pritiska zahvaljujući sastojcima koji povećavaju razine dušikova monoksida u krvi. Zbog toga dolazi do širenja krvnih žila i snižavanja pritiska. Također, rotkvice imaju visoke razine kalija što dodatno snižava pritisak, a potrebno je pojesti oko pet rotkvica na dan ili koristiti prah suhog lišća rotkvica.
Matičnjak za bolove u želucu
Biljka matična blokira grčeve u želucu, kao i u crijevima zahvaljujući protuupalnim sastojcima. Zbog toga pomaže kod gastritisa, pokvarenog želuca i sindroma iritabilnog crijeva, pokazala je studija Univerziteta Maryland. Listovi matičnjaka najčešće se pripremaju u čaju, a potrebno je popiti oko dvije šalice na dan.

(24sata.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo