Četvrtak, 20 siječnja, 2022

‘Prišla su mi dvojica, pristojno obučenih, a onda…’ Sarajka umalo bila žrtva prevare sa privjescima

Nemojte propustiti

Prije četrnaest dana pisali smo o tome da se pojavilo upozorenje po kojem se, navodno, ovih dana na mnogim mjestima – benzinskim pumpama ili na parkiralištima dijele besplatno privjesci za ključeve i mali kič nakit za vaš auto, a u tome je ugrađen chip za praćenje. Jedna žena tvrdi da je bil žrtva pokušaja ove prevare…

tramvaj1Podsjetimo, u upozorenju se tvrdi da ga koriste kriminalni tipovi koji žrtve prate sa benzinskih pumpi sve do kuće i na taj način znaju kada nema nikoga kod kuće da bi je opljačkali, piše Doznajemo.com.
Riječ je, prema istoj priči, o vrsti jeftinih čipova koji se odnedavno koriste u nekim hotelima (ugrađuju se ili ušivaju u stvari koje hotelski gosti “uzimaju za uspomenu” poput peškira, fenova, vješalica i sl.).
Jedna žena u izjavi za sarajevski Dnevni avaz kazala je da je bila žrtva pokušaja ovakve prevare. Eldina Mujić ispričala je da je umalo bila žrtva ove prevare, ali nije bila u pitanju benzinska pumpa, već tramvajska stanica na Otoci u Sarajevu. Prema njenim riječima, prišla su joj dva muškarca koji su joj htjeli pokloniti privjesak za ključeve.
– Bili su pristojno obučeni, ali čim su mi se obratili, po govoru sam primijetila da su stranci pa je nepovjerenje bilo opravdano. Pružili su mi mali privjesak u obliku kocke, koji ni po čemu nije bio zanimljiv. Na moje pitanje zbog čega mi žele dati poklon, samo su se nasmijali – ispričala je Mujić.
Kako je kazala, nakon što ih je ljubazno odbila, lopovi su se došaputavali sve vrijeme gledajući u njenom pravcu.
– Uplašila sam se. Ubrzo je stigao tramvaj i ja sam ušla, a njih dvojica su ostala na stanici. Tek nakon nekoliko dana na Facebooku sam vidjela upozorenje o pljačkama i ostala šokirana. Zaista, drskost lopova prevazilazi sve mjere – ispričala je Mujić kako je citira spomenuti list.
Zvanično nismo uspjeli dobiti potvrdu ovog upozorenja od neke službene institucije poput policije, koja ipak upozorava građane da se poznate brojeve telefona ili u policijsku stanicu prijave sve sumnjive slučajeve, ove i drugih vrsta.
Iako nema nikakve potvrde, sve donekle izgleda logično, no s obzirom na još uvijek relativno visoku cijenu opreme za praćenje, čini se da bi se ovakva vrsta krađe kriminalcima mogla “isplatiti” jedino u slučajevima kada ciljano nekoga žele opljačkati i kada očekuju visok plijen.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo