Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Priština: Od svinjske gripe oboljelo 40 osoba

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na infektivnoj klinici Kliničko-bolničkog centra u Prištini povećan je broj potvrđenih slučajeva oboljelih od virusa H1N1, poznatog kao svinjska gripa.

Vršitelj dužnosti direktora infektivne klinike Shemsedin Dreshaj izjavio je na konferenciji za medije kako je od 199 uzetih uzoraka kod 40 pacijenata potvrđeno prisustvo virusa H1N1.

“U ovom trenutku na infektivnoj klinici imamo sedam pacijenta koji se liječe, od kojih je pet u teškom zdravstvenom stanju, dvoje se nalaze na respiratorima, a do sada smo imali jednu žrtvu od H1N1”, kazao je Dresaj.

Po njegovim riječima, nema mjesta za paniku s obzirom da je situacija pod kontrolom i da se svake četiri godine događa genetska promjena virusa što može izazvati ovakve situacije.

Napomenuo je kako Kosovo stoji dobro u odnosu na zemlje u regiji kada je u pitanju postotak smrtnosti i prijavljenih slučajeva H1N1, prenosi Tanjug.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo