Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Privedeni zvaničnici FIFA-e optuženi za primanje 100 miliona dolara mita

Nemojte propustiti

Švicarsko Ministarstvo pravde je saopćilo da se šest privedenih zvaničnika Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) terete za primanje mita u vrijednosti od 100 miliona američkih dolara.

Ministarstvo u pisanom saopćenju tvrdi da je operacija privođenja šest visokih zvaničnika FIFA-e u Cirihu izvedena na zahtjev vlasti SAD-a, koje privedene sumnjiče za primanje mita od najmanje 100 miliona dolara.

U saopćenju se navodi da će privedeni biti ispitani u okviru istrage o navodnim primanjima mita od medijskih i marketinških kompanija u periodu od 1990. godine do sada.

Medijske i marketinške kompanije su prema navodima američkih izvora davanjem mita sklapale sponzorske i druge ugovore za FIFA-ina takmičenja u Latinskoj Americi i nezakonita sredstva uplaćivali preko računa u američkim bankama.

Među privedenima je i zamjenik predsjednika FIFA-e Jeffrey Webb, a privođenje i operacija u sjedištu krovne svjetske fudbalske organizacije u Cirihu izvedena su samo dva dana uoči 65. Kongresa FIFA-e na kojem će u petak biti izabran i novi predsjednik te organizacije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo