Četvrtak, 25 travnja, 2024

Problem u najavi? Milorad Dodik koalicione partnere optužio da “izokreću priču”

Autor:N1

Preporučeno

“Ako neko blokira projekte u Republici Srpskoj onda ne može očekivati da ćemo mi prihvatiti projekte u Federaciji”, rekao je Dodik.

Prema posljednjim izjavama lidera SNSD-a Milorada Dodika, u koaliciji na državnom nivou bi moglo doći do problema zbog različitih stavova o projektima. Tačka preloma moglo bi biti pitanje gasne interkonekcije koju Republika Srpska planira da gradi zajedno sa Srbijom ispod Drine.

“Ja ću reći samo da primjećujem da neki naši partneri u Sarajevu potpuno izokreću priču”, rekao je Dodik osvrćući se na jučerašnju izjavu lidera NIP-a Elmedina Konakovića da se o pitanju gasne interkonekcije može raspravljati tek nakon što se riješi pitanje državne granice sa Srbijom.

Upravo se čita:  Dodik iz Rusije poručuje: Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh

Takva Konakovićeva izjava došla je nakon najava njegovog kolege iz Savjeta ministara, SNSD-ovog Staše Košarca da će Republika Srpska blokirati sve projekte u Federaciji Bosne i Hercegovine ukoliko se u četvrtak u Savjetu ministara ne donese odluka o gradnji gasovoda.

“Niko nije iz Republike Srpske spreman da blokira bilo šta. Ono sto se već 10 godina dešava je blokada tog projekta”, rekao je Dodik.

“Žao mi je što sam mogao da čujem da sada naši partneri pokušavaju da uvedu nove ograničavajuće elemente. Pa kaže ‘ako se riješi pitanje granice između Srbije i BiH, onda možemo da se bavimo pitanjem gasne interkonekcije’, a ja pitam kako smo gradili most u Svilaju”, pitao je Dodik.

Upravo se čita:  Escobar sa Fortom: Problem BiH nije etnički, nego se ogleda u sistemskoj korupciji

Takođe je dodao da se nije isplatilo u prošlosti to što su, uprkos blokadi gradnje gasne interkonekcije, odobravani projekti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ako neko blokira projekte u Republici Srpskoj onda ne može očekivati da ćemo mi prihvatiti projekte u Federaciji”, rekao je Dodik.

On je istakao i da je odobrenje tog projekta čista forma, ali i da zbog izostanka saglasnosti u Savjetu ministara Republika Srpska trpi štetu.

“Čista forma košta Republiku Srpsku dvije milijarde evra investicija koje smo mogli baš u ovom trenutku da realizujemo”, rekao je on ističući da bi Banjaluka, da je prije 12 godina završena gasna interkonekcija danas imala gasovod, gasnu elektranu i možda najjeftiniji gas u Evropi te da bi tako Republika Srpska postala povoljnije mjesto za investiranje.

Upravo se čita:  Ko je žena koja je udarila šakom od sto, "ušutkala" i izblamirala Vučića pred cijelim svijetom

“Šta mi dobijamo od Sarajeva – stalne blokade, treba li nam Bosna i Hercegovina, ne treba”, zaključio je Dodik.

Dodik je komentarisao i odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o Izmjanama zakona Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari kazavši da to nije legalna odluka te je ponovo negirao genocid u Srebrenici.

“Mi tu odluku nećemo objaviti u službenog glasniku”, rekao je Dodik.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas