Utorak, 27 listopada, 2020

Problemi za Dodika: DNS “ruši” dvotrećinsku većinu u NS RS?

Nemojte propustiti

FUCZ konačno objavila fotografije respiratora nabavljenih preko “Srebrene maline”, pogledajte kako izgledaju

Iako je bilo najavljeno da će u Goraždu biti instalirana dva respiratora koje je uvezla Srebrena malina, to se...

Ipak neće doći u Bosnu i Hercegovinu: Lavrov u samoizolaciji, sve planirane posjete se odgađaju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona, a sve...

Slučaj u Sarajevu: “Četiri prijateljice otišle na ručak, pri susretu izgrlile su se i izljubile, jedna ih zarazila, među njima i trudnica”

"Bilo je očekivano da će se epidemiološka situacija pogoršati dolaskom jeseni, ali da ćemo imati ovakve brojke, nismo se...

Počela instalacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina: Evo u kojem gradu će biti besplatno instalirani prvi uređaji

Istragom Tužilaštva BiH zbog nabavke ovih respiratora su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i...

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je izjavila da odluka DNS-a ne može poremetiti izborni proces, i optužila DNS za neiskrenost.

Nakon odluke DNS-a da istupi iz koalicije sa strankama okupljenih oko SNSD-a na nivou BiH i RS, u pitanje se dovodi dvotrećinska većina na nivou RS, a u zavisnosti od razvoja situacije, promjene su moguće i na nivou BiH.

Što se tiče RS, za dvotrećinsku većinu koaliciji oko SNSD je neophodan DNS, osim u slučaju da nekoliko poslanika iz opozicije u narednom periodu pređe ka vladajućoj koaliciji.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke u subotu, na kojoj je donesena odluka o istupanju iz koalicije, nije htio da direktno odgovori na pitanje kako će u narednom periodu glasati njihovi poslanici u parlamentu RS. On je rekao da će se DNS voditi interesima RS, pozivajući se na zaključke koje je Predsjedništvo stranke donijelo.

Iz ovog se ne može zaključiti da li će, primjera radi, DNS glasati protiv eventualne odluke srpskog člana Predsjedništva BiH da se pokrene veto u Predsjedništvu ako smatra da je ugrožen interes RS. Bez glasova DNS-a, veto koji bi srpski član Predsjednštva podigao, ne bi mogao biti usvojen, ako ga ne budu podržali poslanici opozicije.

Nešić je rekao da je Predsjedništvo DNS-a dalo rok do srijede da se lokalni odbori stranke opredijele u vezi s koalicionim partnerima povodom predstojećih lokalnih izbora, a nakon tog datuma biće jasnija situacija koliko članova i lokalnih odbora DNS-a će biti spremno da slijedi novi politički pravac ove stranke, koja je u koaliciji s SNSD-om bila od početka, a završena je nakon što je Nešić istupio s pozicije direktora “Puteva RS”.


Nešić je nakon sjednice Predsjedništva u subotu rekao da je DNS povratio vitalnost nakon što je on preuzeo stranku, i dodao da neće trgovati s SNSD-om.

“Pred nas je stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni RS ima snagu da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije”, rekao je Nešić.

Dodik je danas optužio DNS iz Istočnog Sarajeva i rukovodstvo u Putevima RS da su “sinonim za krađu novca”, a ustvrdio je da će mnogo članova DNS-a odlučiti da ostane u vladajućoj koaliciji. On je za večeras zakazao sastanak vladajuće koalicije.


“Vrijeme za obračun DNS-a sa tom grupom je bio kada su šutali novac na nekom veselju, ali to tada nije urađeno”, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je izjavila da odluka DNS-a ne može poremetiti izborni proces, i optužila DNS za neiskrenost.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo da budete neiskreni, da lijepite etikete i da govorite da vam je neko razvalio političku partiju. Političke partije se čuvaju tako što imaju adekvatno rukovodstvo i strukturu. Ne može vam niko razvaliti partiju, ako vi znate njom da upravljate”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona se u ovoj izjavi referisala na Nešićeve navode da je DNS pomogao izbor srpskog člana Predsjedništva i predsjednice RS, a da im je DNS na to odgovorio cijepanjem njihove stranke.

U opoziciji su ovaj DNS-ov potez pozdravili i pozvali da se priključi opozicionom djelovanju i rušenju vladajuće koalicije u RS.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

FUCZ konačno objavila fotografije respiratora nabavljenih preko “Srebrene maline”, pogledajte kako izgledaju

Iako je bilo najavljeno da će u Goraždu biti instalirana dva respiratora koje je uvezla Srebrena malina, to se...

Ipak neće doći u Bosnu i Hercegovinu: Lavrov u samoizolaciji, sve...

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona, a sve planirane posjete i sastanci se...

Slučaj u Sarajevu: “Četiri prijateljice otišle na ručak, pri susretu izgrlile...

"Bilo je očekivano da će se epidemiološka situacija pogoršati dolaskom jeseni, ali da ćemo imati ovakve brojke, nismo se nadali..." Bosna i Hercegovina iz dana...

Pelješki most ulazi u posljednju fazu gradnje, završetak sigurno naredne godine

Stubovi Pelješkog mosta posljednjih mjeseci izmijenili su vizuru Neretvanskoga kanala. Na nekima se već postavlja čelična konstrukcija budućega kolnika ukupne dužine 2,4 kilometra, koji...

Lavrov: Razgovaraćemo o problemu Dejtonskog sporazuma

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u intervjuu za zagrebački Večernji list govorio je, između ostalog, i o posjeti BiH. On navidi da regija...

Možda vas zanima i ovo