Nedjelja, 21 travnja, 2024

Problemi za proizvođače: Malinari zbog niske otkupne cijene primorani zatvoriti plantaže

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Slaba prošlogodišnja potražnja maline uništila je male hladnjačare te oni nemaju nikakvu perspektivu u ovoj godini.

Mart je mjesec kada počinju radovi na uređenju plantaža maline i kupine. U tom periodu radi se na orezivanju, postavljanju stajnjaka i okopavanju oko sadnica. Međutim, na području Srebrenice, Bratunca i Milića rijetke su plantaže ovog jagodastog voća na kojim se ti radovi odvijaju.

Razlog su, kažu proizvođači maline i kupine, najavljena niska otkupna cijena, ali i problemi iz prošle godine, kada većina otkupljivača proizvođačima nije isplatila najavljenu cijenu od 8,5 maraka po kilogramu. Slaba prošlogodišnja potražnja maline uništila je male hladnjačare te oni nemaju nikakvu perspektivu u ovoj godini.

Upravo se čita:  300 radnika u RS-u ostalo bez posla

Vrijeme za pripremne radove u malinjacima istječe, a mnogi proizvođači, zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva, razmišljaju hoće li nastaviti s proizvodnjom te najavljuju gašenje plantaža. Prema njihovim riječima, zbog prezasićenosti tržišta mnogi malinari su svoj rod bili primorani prodati i po nižoj cijeni od dogovorene, dok neki još čekaju i novac od hladnjačara.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet”, koje zastupa malinare s područja općina Bratunac, Milići i Srebrenica, tvrdi da ima proizvođača koji još nisu dobili sav novac za svoj rod.

Upravo se čita:  Šta znači ulazak Amerikanaca u našu namjensku industriju: BiH postaje “faktor”

– Malinari najavljuju da će ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Mnogi će razrijediti malinjake ili odustati od proizvodnje. Međutim, problem je u tome što, ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije su potrebne dvije-tri godine da se to oporavi – smatra Stojanović.

Vlasnik hladnjače „Agro-dr“ Petko Rankić kaže da za ovu godinu još nisu utvrdili otkupnu cijenu, koja će, kako tvrdi, sigurno biti znatno niža u odnosu na lanjsku.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda prvi tržni centar Islamske zajednice u BiH

– Prošle godine, ali i svih prethodnih godina, otkupio sam blizu 1.000 tona maline od proizvođača. Izvozna cijena ove voćke lani je bila 2,2 eura, a kad na to dodamo još po jedan euro za materijalne troškove, lako se može izračunati u kolikom smo gubitku bili prošle godine – kaže Rankić, dodajući da su, uprkos problemima, prema dobavljačima izmirene sve lanjske obaveze.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas