Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Pročitajte koje mjere je Vlada KS usvojila na današnjoj sjednici

Nemojte propustiti

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas se od ranih jutarnjih sati održava Hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo. Javnosti su se obratili premijer KS-a Edin Forto i predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva KS-a Haris Vranić, iznijevši niz zaključaka. Naglašeno je da nastavljaju sa sjednicom na kojoj će donijeti nove mjere za ovaj kanton.

Vranić je kazao da je jutrošnji podaci ukazuju da je bilo oko 1.800 testiranja, a od toga blizu 45 posto testiranih je pozitivno.

“Praktično ulazimo u jedan val trećega talasa epidemije. S obzirom da smo kao KS ostavljeni sami sebi jer Federalna vlada i Federalni krizni štab su nas zapostavili. Dopustili su jedno neodgovorno ponašanje unutar kantona. Kao Vlada i ministarstvo činimo sve da dođemo do vakcina. Veliki broj mladih osoba se javlja na hospitalizaciju, što ukazuje da je došao do nas britanski, a vjerovatno i južnoafrički soj koji pogađa mlade osobe”, istaknu je Vranić, dodavši da je jučer obišao Podhrastove i zatekao potpuno puno odjeljenje.

“Na infektivnoj je bilo slobodno samo tri ili četri kreveta i Opća bolnica je popunila sve kapacitete. Klinički centar ima oko 20 slobodnih kreveta”, rekao je.

Zdravstveni sistem je prenapregnut, dodao je, i ne može više podnijeti ovaj epidemiološki talas.

“Dogovorio sam da se krene u još oslobađanja prostora za covid bolesnike. Radimo i otvaranju još ustanova za bolesnike koje zahtijevaju hospitalizaciju. Medicinski radnici su na izmaku snaga. Permanentno radimo na donošenju novih mjera i mislim da ćemo uspjeti odgovoriti na treći talas”, kazao je ministar zdravstva.

Premijer KS-a je iznio niz zaključaka, naglasivši da nisu definitivni, jer sjednica Vlade KS se nastavlja.

Nove mjere, koje se tiču samo zdravstvenog sektora su:

-Nalaže se JU Dom zdravlja da s evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara.

-Nalaže se Općoj bolnici da angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera medicinske radiologije.

-Otvara se novi drive-in punkt za testiranje. Postojeći već radi u dvije smjene i dnevno testira do 150 ljudi. Očekujemo da će potrebe za testiranjem rasti.

-Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da nabavi 20.000 brzih testova kojim će se značajno pojačati testiranje zdravstvenih radnika.

-Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da osigura finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja.

-Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za bolesnike koji se liječe kući za upotrebu kiseioničke podrške.

-Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da pokrene nabavku boca s kisikom za kućnu upotrebu.

-Postoji mogućnost da izvršimo angažovanje privatnih bolničkih kapaciteta koji ispunjavaju uslove, jer možda nećemo moći hospitalizovati veći broj pacijenata u postojećim zdravstvenim ustanovama.

-U narednim danima se otvara call centar i napravit ćemo prvi put da svi koji zovu dobiju odgovor na svoj poziv.

Vlada nastavlja hitnu sjednicu i očekuje se da će tokom dana biti usaglašene nove mjere koje se tiču privrednih subjekata, odnosno ugostiteljskih i drugih objekata.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo