Srijeda, 5 svibnja, 2021

Procurile povjerljive informacije o američkim programima nadzora: Građani BiH se intenzivno špijuniraju

Nemojte propustiti

Bivši djelatnik CIA-e i zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) otkrio je britanskom listu The Guardianu povjerljive informacije o američkim programima nadzora komunikacija kako bi uzbunio javnost oko onoga što se čini u njeno ime.

mapa global

Edward Snowden (29) koji je za supertajnu NSA radio kao zaposlenik kontraktora Booz Allen Hamiltona, je u razgovoru objavljenom na online stranici lista iz Hong Konga, gdje se nalazi od 20. maja, rekao da ništa ne namjerava skrivati jer zna da nije učinio ništa loše.

Američke vlasti su pokrenule istragu kako bi otkrile tko je prenio otkrića koje su objavili The Guardian i The Washington Post prošle sedmice, a Snowden je priznao da misli da se neće moći vratiti kući iz Hong Konga gdje se nalazi. Britanski dnevni list je također objavio na svojoj online stranici video razgovor s Edwardom Snowdenom otkrivena lica.

Bivši tehničar CIA-e, Snowden je četiri godine radio u NSA, čije je povjerljive dokumente objavio.

Zemlje su na mapi NSA označene različitim bojama u zavisnosti od stepena, odnosno intenziteta nadzora nad njima, tj. njihovim građanima. Boje variraju od svijetlozelene, što znači najmanji stepen nadzora, preko žute i narandžaste do crvene.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja čije građane špijuniraju nešto jačim intenzitetom. Na ovoj mapi je označena tamnozelenom bojom.

– Jedini cilj mi je informirati ljude o onome što se radi u njihovo ime i ono što se poduzima protiv njih – navodi on za The Guardian. Iako je živio vrlo lagodnim životom na Havajima, 20. maja je napustio kompaniju i odletio u Hong Kong prije otkrića o curenju informacija.

– Spreman sam sve žrtvovati jer ne mogu dopustiti američkoj vladi da uništi privatni život, slobodu interneta i osnovne slobode ljudi u svijetu ogromnim sistemom nadzora koji potajno gradi – rekao je.

Prije tri sedmice on je kopirao tajne dokumente u uredu NSA na Havajima gdje radi i rekao svojem nadzorniku kako treba nekoliko sedmica slobodno za liječenje epilepsije, navodi list.

Prošle sedmice su The Washington Post i The Guardian otkrili postojanje dvaju tajnih programa NSA za nadzor komunikacija. Jedan se odnosi na skupljanje podataka o telefonskim pozivima od 2006. godine u SAD-u koje je vodio operater Verizon, ali vjerojatno i drugi. Drugi program je presretao internetske komunikacije na devet velikih kompanija poput Googlea i Facebooka korisnika koji žive izvan SAD-a, prenosi agencija Hina.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo