Srijeda, 16 lipnja, 2021

Procurili nepoznati detalji o stvarnom stanju Borisa Džonsona

Nemojte propustiti

Britanski list “The Guardian” objavio je opširnu priču o Borisu Džonsonu (Johnsonu) koji se oporavio od koronavirusa. Glasine su počele kružiti sedam dana nakon što je britanski premijer započeo samoizolaciju u stanu iznad Downing Streeta na broju 11. Priča koju su do tada širili premijer i njegovi pomoćnici bila je uvjerljiva. Istina je, premijer ima Covid-19.

Ali simptomi su bili takvi da se zbog njih nije trebalo zabrinjavati. Blage prirode. U vrijeme kada se naglo počela penjati brojka umrlih od koronavirusa, Džonson je čvrstom rukom upravljao krizom i mašinerijom moći.

Sve se promijenilo 2. aprila. U vrijeme ručka za vrijeme brifinga novinarima je u Downing Streetu mirno rečeno da premijer i dalje ima temperaturu.

Novinare se uvjeravalo da postoji mogućnost da bi idućega dana mogao izaći iz izolacije, ako dopuste liječnici. Činilo se kako se 55-godišnji Johnson riješio virusa na sličan energičan način kao i ministar zdravstva Matt Hancock koji je tek kratko izbivao zbog bolesti.

No, to se nije dogodilo, idućih pet dana javnosti je priređen emotivni cirkus. Premijer koji je očito bio dobrog raspoloženja i marljivo je radio, prebačen je na intenzivnu njegu te mu je zdravlje bilo u ozbiljnoj opasnosti. Guardianova analiza informacija koje su se lansirale iz Downing Streeta nisu se podudarale s onim što je bilo poznato iz privatnih izvora.

Iza kulisa, njegovi kolege prenosili su zabrinjavajuću sliku njegova zdravlja na kraju prve sedmice njegove bolesti. On je doista imao temperaturu. Ono što se prešućivalo bio je uporni kašalj: nepogrešiva šamarčina. Tokom videokonferencijskog sastanka kabineta njegovi simptomi bili su previše očiti. Potvrđivali su rastuću zabrinutost za njegovo zdravlje. Jedan izvor objavio je da premijer iskašljava krv. Downing Street odbacio je takve tvrdnje kao neistinite.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo