Subota, 1 listopada, 2022

Procurili novi detalji sastanka Putina i Xija: Kina zabrinuta zbog invazije na Ukrajinu

Nemojte propustiti

Predsjednik Rusije je pohvalio kinesko “uravnoteženo stajalište” o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi s invazijom

Stižu novi detalji sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, koji su se susreli na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu u Uzbekistanu.

Putin je pohvalio kinesko “uravnoteženo stajalište” o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi s invazijom, što se smatra prikrivenim priznanjem ruskog predsjednika da dvojica državnika imaju različite stavove o vojnoj invaziji.

– Izuzetno cijenimo uravnotežen stav naših kineskih prijatelja u vezi s ukrajinskom krizom. Razumijemo vaša pitanja i zabrinutosti u vezi s tim. Na današnjem sastanku ćemo, naravno, detaljno obrazložiti naš stav o ovom pitanju, iako smo o tome već ranije govorili – rekao je Putin u uvodnom govoru sastanka.

Xi je rekao da će Kina raditi s Rusijom na širenju uzajamne podrške u pitanjima koja se tiču međusobnih temeljnih interesa i igrati vodeću ulogu u “ubrizgavanju stabilnosti i pozitivne energije u svijet promjena i poremećaja”, navodi se u izvješću sa sastanka koje je dostavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, javlja Jutarnji.hr.

Također se ističe da Xi cijeni rusku podršku “načelu jedne Kine” ističući da je Tajvan dio Kine.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo