Petak, 24 ožujka, 2023

Prodaja čestitki i prikupljanje novca na ulicama: Pomoć djeci ili moderno prosjačenje?

Nemojte propustiti

Ovog ljeta u centru Sarajeva prisutan je veliki broj mladih ljudi koji prodaju čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.

Duž glavne pješačke zone, u Ferhadiji mladi akviziteri su raspoređeni tako da gotovo niti jedan prolaznik im ne može proći a da mu ne ponude prodaju čestitki ili, kako je to bilo u julu, doniranje novca u kartonske “kase” postavljene na ulici.

Ko stoji iza prodaje čestitki, kome ide novac od prodaje te kako se uopće organizira ovakav vid prikupljanja novca, pitanje je na koje je Fena pokušala dobiti odgovor.

Nekoliko prodavača je potvrdilo da radi za firmu “Av Card”.

Direktorica firme “AV Card” iz Sarajeva i sestrinske firme “Prokard” d.o.o. iz Bijeljine Sanja Vručinić izjavila je za Fenu da njihova firma koja organizira prodaju spomenutih čestitki “nije humanitarna organizacija, već firma koja se bavi trgovinom”.

– Cilj ovakve saradnje je pomoć udruženjma koja se bave humanitarnim radom – rekla je ona.

Naglasila je da se njihovi proizvodi prodaju isključivo putem akvizitera i na taj način dolaze u kontakt s više kupaca nego na uobičajeni način.

– Iz tog razloga smo odlučili da našu mrežu prodaje iskoristimo da bismo pomogli nekoj od ustanova koje se bave djecom kojoj je pomoć potrebna – kazala je Vručinić za Fenu.

Na pitanje kome idu prikupljena sredstva od prodaje čestitki na ulicama Sarajeva, Vručinić je odgovorila da su do sada sarađivali s Otvorenom mrežom, Domom za nezbrinutu djecu Bjelave i sličnim ustanovama, te da jedan dio njihovih prihoda odvajaju u korist tih organizacija.

– Taj dio iznosi 20 posto od maloprodajne cijene čestitke ili časopisa za najmlađe. Čestitka košta tri KM, bojanke četiri, a puzle pet KM – objasnila je.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević izjavio je za Fenu da je u decembru prošle godine potpisao ugovor s firmom “Prokard” te da je vrlo brzo shvatio da se radi o manipulaciji.

– U ugovoru je pisalo da 20 posto od prodaje ide za Dječiji dom Bjelave. Trajanje ugovora je bilo dva mjeseca. Vrlo brzo sam shvatio da se radi o prevari te nakon 15 dana sam kontaktirao direktoricu Vručinić i prekinuo ugovor – rekao je Đurđević.

Dodao je da nakon isteka ugovora firma “Prokard” nema pravo plasirati na tržište niti prodavati čestitke ili bilo koje druge materijale uime Dječijeg doma Bjelave.

– Na naš račun je za vrijeme trajanja ugovora ta firma uplatila jednom oko 2.000 i drugi put oko 1.000 KM. Nakon toga nismo dobili ništa – dodao je.

Đurević prodaju čestitki naziva “modernim prosjačenjem i pljačkom građana” te kaže da djeca iz Doma na Bjelavama zaslužuju svjetliju budućnost, a ne prosjačenje.

Navodi da je slučaj prijavio policiji te da je i sam u nekoliko navrata tjerao agresivne akvizitere.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo