Petak, 24 ožujka, 2023

Prodaja na bh. način: Kvadrat zemljišta manje od 10 feninga

Nemojte propustiti

Skandalozna prodaja zemljišta u vlasništvu Šuma Herceg-Bosne zaustavljena je na području općine Prozor-Rama. Općinske vlasti nisu dozvolile da se u bescjenje proda šuma, objekti i zemljište na Makljenu, površine 2.183.536 m2, uključujući i zgrade, a koje je prodano za dvjestotinjak hiljada maraka, što je manje od 10 feninga po kvadratnom metru, piše Dnevni list.

Dvije ponude

Iznosom od prodaje zemljišta trebao se namiriti dio, odnosno devet obespravljenih radnika Šuma, koji godinama čekaju svoje plaće, te poreze i doprinose, no prodaja za mizeran iznos pomogla bi samo onima koji su zemljište i kupili. Po saznanju za navedene aktivnosti, privremena stečajna upraviteljica Šuma Herceg-Bosne Milka Musa i općina Prozor – Rama, zatražili su zaštitu javnog interesa i preispitivanje provedenih postupaka.

Na trećem ročištu za prodaju zemljišta ponuđena su dva iznosa. 200 hiljada maraka ponudio je Ivan Babić iz Rame, a svega hiljadu maraka više Josip Brkić, opunomoćenik Mikre Matić iz Širokog Brijega. O svemu se saznalo nakon što je otvoren predstečajni postupak za Šume Herceg-Bosne, te počela analiza stanja u preduzeću. Dnevni list je nedavno kontaktirao Milku Musa, no ona nije željela izlaziti u javnost s detaljima oko samog postupka, kazavši da će javnost imati priliku o svemu saznati više tokom stečajnog postupka.

Predstečajni postupak

Općinski sud u Mostaru donio je početkom oktobra ove godine rješenje o predstečajnom postupku radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka. Stečaj je u martu ove godine zatražio direktor Šuma Željko Raguž, a što je na jednoj od sjednica prošle godine predložila i federalna Vlada, jer društvo ne može poslovati likvidno, te ispunjavati dospjele obveze, a ima i blokirane račune.

Radnici zaboravljenih Šuma Herceg-Bosne godinama čekaju svoje zarađene plaće. Mnogi od njih narušenog su i zdravstvenog stanja, no ne mogu se liječiti, niti imaju bilo kakva prava. Sudskim postupcima pokušavaju se naplatiti iz kompanijine imovine, koja vrijedi milione, a za nju nude hiljade. Priča itekako poznata u BiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Hrvat odlučio postiti cijeli ramazan: Nakon iftara objasnio ljudima kako mu je prošao prvi dan posta

Reakcije ljudi na ovakvu njegovu odluku su i više nego pozitivne i ohrabrujuće. Sve ih je zanimalo kako je...

Možda vas zanima i ovo