Srijeda, 8 prosinca, 2021

Prodaja smartphonea u svijetu ruši rekorde

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Vodeći proizvođač na tržištu smartphonea i dalje je Samsung, dok je Apple na drugom mjestu, no konkurencija je sve jača.

Svjetska prodaja smartphonea u 2013. godini povećana je 41 posto u usporedbi s prethodnom godinom i dosegla rekordnih 990 miliona primjeraka.

Podaci su dobijeni istraživanjem američke analitičke tvrtke Strategy Analytics, specijalizirane za analize tržišta visokih tehnologija.

Lider na tržištu je i dalje južnokorejska kompanija Samsung, koja drži 32,3 posto prodaje, prenosi Tanjug.

U godini dana Samsung je prodao 319,8 miliona smartphonea, što je rekordni pokazatelj u povijesti tog segmenta.

Uprkos žestokoj konkurenciji kineskih i američkih proizvođača, kompanija je nastavila proizvoditi popularne modele Galaxy S4 i Note 3, rekao je izvršni direktor Strategy Analyticsa Neil Mawston.

Drugo mjesto zauzima proizvođač iPhonea, američka kompanija Apple. Njoj pripada 15,5 posto tržišta. Prošle godine prodala je 153,4 miliona smartphonea, što je 13 posto više nego 2012. godine.

Prema stručnjacima, udio Applea na tržištu smartphonea je smanjen. U 2012. godini iPhoni su činili 19 posto svjetskih prodaja.

Apple zadržava jake pozicije u vrhunskom segmentu, ali činjenica da nije zastupljen u nižoj cjenovnoj kategoriji negativno utječe na prodaju u zemljama u razvoju, ukazao je Mawston.

Udio Samsunga i Applea je prošle godine činio gotovo polovinu svjetske prodaje smartphonea, ali sve veću konkurenciju im čine drugi proizvođači.

Prodaja proizvoda kineskih kompanija Huawei i Lenovo i južnokorejskog LG-ja raste dva puta brže nego tržište u cjelini i njihov zajednički udio već doseže 14 posto.

Huawei se brzo širi u Europi, u Latinskoj Americi raste popularnost LG-ja, a smartphonei Lenovo (na bazi operativnog sustava Android) prodaju se po konkurentnoj cijeni u Kini, ukazuju analitičari Strategy Analytics.

Huawei je prošle godine prodao 50,4 milijuna smartphonea (5,1 posto udjela na tržištu), LG 46,6 miliona (4,8 posto), a Lenovo 45,5 miliona primjeraka (4,6 posto).

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo