Srijeda, 28 rujna, 2022

Prodavci peleta koji je poskupio gotovo 100%: “Ko je nekada kupovao 3-4 tone sada kupi 1 ili 2 tone”

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Potrošačke navike se mijenjaju već nekoliko zadnjih godina i karakterišu se u odricanju.

U Bosni i Hercegovini je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga za 15,8 posto u odnosu na isti period prošle godine. S obzirom na to da rast cijena ne prati rast primanja, provjerili smo u kojoj mjeri su građani promijenili potrošačke navike.

Najviše poskupljuju osnovne životne namirnice, te kupovina svakim danom postaje novi izazov. Cijene kruha, mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa, ulja dosegle su rekordne iznose što je dodatno promijenilo i potrošačke navike, prenosi BHRT.

Potrošačke navike se mijenjaju već nekoliko zadnjih godina i karakterišu se u odricanju. Porodice se, kažu u Udruženju Futura, odriču raznih stvari koje su im potrebne za razvoj.

“Sada se to dešava još više. Obitelji se odriču osnovnih namirnica, kvalitetne ishrane. Dakle tu više nema dalje. Veliki je problem što je niz usluga poskupio i prehrambeni proizvodi radi povećanja cijena goriva. Mi imamo smanjenje cijena nafte a druge cijene ostaju iste. Vidi se da ne postoji jedan sustav , suradnja, kooperacija kako bi se ublažila ova kriza”, kaže Marin Bago, iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”.

Pred vratima je i sezona grijanja u koju ulazimo sa rekordno visokim cijenama energenata. Pelet je u godinu dana poskupio gotovo 100%. Cijena je tek nakratko relaksirana poslije odluke o privremenoj zabrani izvoza. No ponovo je vraćena, navodno, zbog visoke cijene nafte, kažu prodavci. Potražnje ima, ali se kupuju manje količine.

“Već se pripremaju svi za zimsku sezonu. Potražnja je manja. Što je nekada bilo 3-4 tone sada je 1 ili 2 tone”, kaže Muhamed Helać, menadžer firme “Drvosječa”.

Iako su prognoze nezahvalne, ohrabruju najave pozitivnih trendova.

“Kao što ste vidjeli da cijena nafte ide dole što će se odraziti i na jedan vrlo važan input u proizvodnji sveha. Drugo, vidimo da Ukrajina uspijeva plasirati dio svojih proizvod ana svjetsko tržište. Vidimo i da dolazi neke druge promjene koje su na neki način ohrabrujuće ali je vrlo teško u ovim okolnostima davati preporuke šta da radite”, govori Ljiljan Veselinović, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta UNSA.

U Bosni i Hercegovini imamo najavu dodatnog smanjenja cijene goriva u narednih desetak dana. Hoće li ih pratiti i cijene osnovnih namirnica tek ćemo vidjeti.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo