Subota, 27 studenoga, 2021

Prof.dr. Husić- Selimović demantuje Sebiju Izetbegović: Zarazila sam se na KCUS-u od pacijenta

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Dr. Husić Selimović odgovorno tvrdi da u svom radu je koristila onu opremu koju je zadužila od nadređenih i koju je imala na raspolaganju, a stepen zaštite te opreme i mjere kontrole i samokontrole je utvrdio upravo Krizni štab KCUS-a kao dovoljan i raspoloživ u datom trenutku. Upravu tu opremu je sve vrijeme na radnom mjestu kontinuirano koristila radnica.

Prof.dr. Azra Husić Selimović, šefica odjeljenja za kliničku hepatologiju u OJ Klinika za Gastroenterohepatologiju KCUS-a, putem svoje advokatice uputila je reakciju na medijske objave od 1. aprila 2020. godine u kojima se prenosi izjava direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović o prof.dr. Husić Selimović koja je bila zaražena koronavirusom, javlja Patria.

Izetbegović je tada rekla da je “doktorica nekoliko dana dolazila na posao sa simptomima prehlade. Nije prijavila moguće rizične kontakte niti se testirala. To je uradila tek nakon što je otišla na bolovanje”, kazala je Izetbegović.

Reakciju doktorice Husić Selimović Patria je objavila u cijelosti, a mi je prenosimo:

“Termin koji se koristi „Nije prijavila moguće rizične kontakte niti se testirala. To je uradila tek nakon što je otišla na bolovanje“, nije tačan ni istinit i kategorično te navode prof.dr. Husić Selimović odbacuje iz razloga što je prof. dr. Husić Selimović se inficirala virusom COVID-19 na radnom mjestu u Klinici KCUS-a, od pacijenta koji je liječen u toj klinici, a koji nije bio testiran jedino iz razloga što je po kazivanju iste, uputa nadređenog u datoj situaciji Kriznog štaba KCUS je tada bila da se pacijenti koji nisu došli iz područja zahvaćenih pandemijom ili imali kontakt s takvim osobama se ne testiraju, tako da ni po prijemu taj pacijent nije bio testiran a ni kasnije, a i otpušten je bez testiranja na COVID 19. No, iz kliničke slike danas je očigledno da je taj pacijent bio zaražen i da je upravo taj pacijent izvor zaraze na ovoj Klinici što potvrđuje i činjenica da se paralelno sa prof.dr. Husić Selimović zarazila još 4 radnika.

Dr. Husić Selimović odgovorno tvrdi da u svom radu je koristila onu opremu koju je zadužila od nadređenih i koju je imala na raspolaganju, a stepen zaštite te opreme i mjere kontrole i samokontrole je utvrdio upravo Krizni štab KCUS-a kao dovoljan i raspoloživ u datom trenutku. Upravu tu opremu je sve vrijeme na radnom mjestu kontinuirano koristila radnica.

Na prvi znak prehlade u četvrtak ujutro 26.03.2020. godine nije ni išla na posao nego ujutro odmah prije posla nazvala kolegicu i javila da neće dolaziti jer osjeća prehladu tako da s tim stanjem nije ni dolazila na radno mjesto. Odmah je zvala epidemiologa da se testira, no po uputi epidemiologa istoj je rečeno da će se testirati tek 6. dan od prvog simptoma i tako je i bilo jer je testirana 31.03.2020. godine.

Osim toga paušalno navesti da se ista nije testirala, neovisno što se radi o ljekaru, nije nešto o čemu odlučuje i sprovodi ona sama, nego epidemiolog, kako je i bilo i koji epidemiolog je odredio kada će i izvršiti testiranje. ”

Navod o neprijavljivanju mogućih rizičnih kontakata, obzirom da ista nije napuštala Kanton Sarajevo, da ne radi privatno nigdje, da osim članova svog porodičnogdomaćinstva (koji su negativni na virus) nije ni mogla prijaviti negativnu činjenicu.

Obaveza je bila prijaviti ko dolazi u kontakt sa rizičnim osobama. Jedini rizičan kontakt je onaj kojeg je prof.dr. Azra Husić Selimović imala na radnom mjestu. Ni jedan drugi. Navesti paušalno da nije prijavila rizične kontakte, a da se ne provjere i ne navedu koje je to rizične kontakte imala a nije prijavila predstavlja klevetu, stvarajući dojam kod čitaoca i javnosti da ista nije poštivala neke mjere ili se ponašala neprofesionalno, što je neistina, posebno jer nije zatražena izjava i druge strane o kojoj se piše u datom trenutku”, navodi se u reakciji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo