Subota, 10 lipnja, 2023

Profesor Bajtal: Ovdašnjem političkom siledžiji tlo izmiče ispod nogu

Nemojte propustiti

Bajtal smatra kako je jasno da bi Dodiku odgovarali samo haos i rat.

Profesor i analitičar Esad Bajtal osvrnuo se na dešavanja u Ukrajini i refleksije na Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu, te poziciju političkih aktera, prije svih lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Ovdašnjem političkom siledžiji, i njegovom siledžijstvu, tlo izmiče ispod nogu. Nezaustavljivo klizi. Dodik je danas u krajnje nezavidnoj situaciji. Ovo je njegova gubitnička 1943. Ni Čoviću nije baš veselo – napisao je Bajtal na Facebooku.

Upravo se čita:  Podaci CIK-a: Milorad Dodik na računu ima 1200 KM

Dodaje da se krvavom ruskom agresijom na državu, djecu i žene Ukrajine svijet preko noći promijenio.

– Orban i Mađarska okrenuli ćurak. Milanović, svojom voljom ili ne, potpuno obrnuo svoju priču o BiH. Srbija nevoljno osudila agresiju na Ukrajinu. Vučić doslovno cvili, kuka, pravda se. Shvatio, konačno, koliko je sati. Cijeli demokratski svijet na jednoj – siledžijska, putinovska Rusija na drugoj strani – navodi Bajtal.

Upravo se čita:  Karić komentarom "potopila" Bradaru: Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati

Dodaje da je “Dodik potpuno zbunjen i vidno sluđen”.

– U bezizlazu, krajnje nervozan, prgav, napušta sjednicu Predsjedništva. Skupio novinare i po običaju širi očigledne neistine. Izmišlja. Koprca se u vlastitim kučinama. Telefonira Lavrovu, tražeći sebi spasa. A ovaj ga gura u avanturu mogućih incidenata i snova o neredima kojim bi se, eventualno, održao u sedlu – piše dalje.

Upravo se čita:  Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Nenad Stevandić predložio poslanicima

Bajtal smatra kako je jasno da bi Dodiku odgovarali samo haos i rat.

– Njemu, Lavrovu i Putinu. I nikom više. Ni Rusima, ni Srbima. Normalan svijet i normalni ljudi žele mir. Samo to. I ništa više – zaključuje Bajtal.

Pročitajte još

Izdvajamo

Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja...

Možda vas zanima i ovo