Nedjelja, 17 listopada, 2021

Profesor Dejan Jović najavio: “Ulazimo u fazu kad će Nijemci napokon srediti balkanske probleme”

Nemojte propustiti

“Faza idolopoklonstva Angeli Merkel je iza nas, a bila je na vrhuncu u zadnjih mjesec dana, barem ovdje kod nas.”, poručio je Jović

Nakon 16 godina vladavine, njemačka kancelarka Angela Merkel napušta politiku, a njezin CDU pretrpio je poraz na izborima za novog njemačkog kancelara.

Rezultate njemačkih izbora na društvenim mrežama komentirao je profesor Dejan Jović.

“Faza idolopoklonstva Angeli Merkel je iza nas, a bila je na vrhuncu u zadnjih mjesec dana, barem ovdje kod nas. Sad ulazimo u fazu: kad će Nijemci napokon srediti balkanske probleme. To je tako kad sebe vidite kao objekt, umjesto kao subjekta vlastite sudbine”, poručio je na Twitteru zagrebački profesor Dejan Jović.

Podsjetimo, njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima, pokazali su prognozirani rezultati, i osvojili “jasan mandat” da vode vladu prvi put od 2005. godine i da okončaju 16 godina vladavine konzervativaca pod vodstvom Angele Merkel.

Socijaldemokrati (SPD) iz lijevog centra trenutno osvajaju 26,0 posto glasova, a iza njih s 24,5 posto je Merkelin konzervativni blok CDU/CSU, pokazale su projekcije medijske kuće ZDF, no obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik nastavlja: Svi znamo šta je bilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH

Da li sutra Ustavni sud BiH treba da kaže ni vode nisu naše, fabrike nisu naše, zgrade nisu naše,...

Možda vas zanima i ovo