Nedjelja, 1 listopada, 2023

Profesor Kazaz: Sankcije uvedene Čavari su poruka Čoviću

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Čavara kao blijedi nebitni lik, ali ipak drugi čovjek HDZ-a, je ona meta američkim sankcijama koja gađa direktno u separatističke politike u BiH – kazao je Kazaz

Sjedinjene Američke Države jučer su uvele sankcije predsjedniku FBiH Marinku Čavari (HDZ BiH) i ministru zdravstva RS Alenu Šeraniću (SNSD).

Kako se, između ostalog, navodi u odluci, Čavara i Šeranić su podrivali Dejtonski mirovni sporazum, promovirali sopstvene interese.

Politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz u izjavi za portal “Avaza” kazao je da je Marinko Čavara Čovićev instrument koji služi za blokadu Federacije već duže vrijeme.

Upravo se čita:  Nešić odgovorio Helezu koji je izjavio da “poteže bijelo”

– Jedan je od onih političara koji se strašno obogatio, a nevidljiv je u političkom polju, osim po svom radikalnom nacionalizmu. Očigledna je sposobnost za opstrukcije funkcioniranja organa BiH – smatra profesor Kazaz.

Dodaje da su sankcije koje su uvedene Marinku Čavari zapravo poruka Čoviću.

– Trebalo bi te sankcije promatrati u nekom budućem kontekstu. Naime, Čović je spreman da blokira formiranje vlasti nakon izbora, a on se uplašio blokade izbora zbog između ostalog, i američkih sankcija. Tako da Amerikanci u ovom slučaju djeluju preko Čavare preventivno da bi spriječili razvija nje političke krize nakon što se završe izbori u oktobru ove godine.

Upravo se čita:  Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Na drugoj strani, Čavara kao blijedi nebitni lik, ali ipak drugi čovjek HDZ-a, je ona meta američkim sankcijama koja gađa direktno u separatističke politike u BiH. Može se reći da je hrvatski separatizam ovim sankcijama pogođen u određenoj mjeri, da to još uvijek nije vrh hrvatske političke moći, ali ove sankcije su rezultat nečega što se događalo u Hrvatskoj radikalizaciji političkog odnosa prema BiH koju predvodi, na gotovo sulud način, gospodin Milanović – rekao je Kazaz.

Upravo se čita:  Stevandić prijeti: Bilo kakav atak na sigurnost Dodika put je u nezavisnost RS

Sankcije su uvedene i minstru zdravstva RS Alenu Šeraniću.

– Alen Šeranić je toliko nebitan lik da je naprosto smiješno o njemu pričati u ovom kontekstu.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo