Utorak, 5 prosinca, 2023

Profesor Zubić: Zemljotres nas podsjetio na lošu gradnju i trusno područje

Preporučeno

Vedran Zubić, profesor geografije iz Sarajeva koji je javnosti poznat po svojim oglašavanjima na društvenim mrežama, objasnio je na Facebooku neke pojedinosti u vezi sa sinoćnjim zemljotresom.

On se oglasio sinoć nakon podrhtavanja tla.

– Prije sat vremena, prema zvaničnim podacima u 23:07, desio se zemljotres na lokalitetu istočne Hercegovine. Prema saznanjima koja su sada dostupna, a i ja čekao zvanične i precizne informacije, zemljotres je bio jačine 5.6 po Rihterovoj skali. Treba napomenuti da ova skala nije linearna i trus 5.7 nije “malo jači” od 5.6. Govori se o kvantitetu oslobođene energije. Sama amplituda po Merkaliju je VII. Bitno je da razlikujete skale.

Ova regija je iznimno trusna. U zoni Veleža, na relaciji Mostar-Nevesinje, postoji izrazita trusna aktivnost. Ovdje se radi o rasjednoj zoni diskontinuiteta i dodira centralnih i vanjskih Dinarida.

Trus je nekih 18 km istočno od Stoca, devet km sjeverno od Ljubinja i četiri km južno od Berkovića. Dakle, njegov epicentar je u tom geografskom prostoru. Prve informacije kažu da je iznimno “plitak” te da je hipocentar na svega dva kilometra. U širem kontekstu to je ipak pozitivna vijest sa aspekta sekundarnog podrhtavanja litosfere.

Upravo se čita:  Zabranjen uvoz dvije tone mandarina iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu

Ako pogledate kartu vidjet ćete pojam Dabarsko polje. To je regija poznata kao bila i polja ili kao humine i rudine. Naravno, bila su planine, a sinonim planina su i visoke Humine. Nije rijetka pojava da se brda, pa i ono kod Sarajeva, zove Hum. I humka nam je poznat izraz koji često koristimo.

Ta zona vanjskih Dinarida, a ako gledate na kartu vidjet ćete Velež i Bjelašnicu (ne ona kod Sarajeva), je tektonski puna radijalnih pokreta (vertikala), ali i navlaka. U morfologiji je to poznato kao horst-šarijaži. Ta “navlaka” vanjskih Dinarida izaziva disbalans i trusnu aktivnost. Linija se dalje proteže do sve do Golije i Njegoša u Crnoj Gori.

Upravo se čita:  Očajna Sarajka podijelila neugodno iskustvo: Na poziv da je pacijent imao moždani, dolaze medicinari i daju dijagnogu upale pluća

Južno od Dabarskog polja je nešto niža planina Viduša. Kompletna ta zona je krečnjačka i zbog toga bezvodna. Nama to govori da se radi o krednom izdizanju sa dna mora. Taj krečnjak je maritimnog porijekla. Epigeneza (vertikalno izdizanje) Dinarida još traje, a njihovo “gužvanje” i navlačenje je posljedica pokreta Afričke ploče koja se podvlači pod kopno. Taj dio smo davno naučili. Trus je ovdje normalna pojava!

Ono što je zanimljivo da ste dobili informaciju na mobitelu prije nego što ste osjetili trus. Trus je val koji se proteže kroz litosferu. Od Sarajeva je to 90 km. A elektromagnetni val je mnogo brži i vi ste dobili informaciju “svjetlosnom brzinom”. Dakle, saznali ste za trus prije stvarnog osjećaja.

Transferzalni val koji se kretao je njihao površinu litosfere i trajao dugo. Vjerovatno vas je na visini dobro ljuljao. To je normalna pojava i ništa neobično. U Hercegovini su bile i štete, a ja se nadam da nema ljudskih žrtava. Trus ima sekundarnu pojavnost, ali kada se već desio onda neka je tako “plitak” i nek nije dubljeg hipocentra. Regresivni trus je uvijek moguć, ali on se ne mora javiti odmah.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Ono što je bitno bez panike, ali svakako u toj zoni boraviti na sigurnom (mislim na Hercegovinu), a nama vječita pouka da moramo imati robne rezerve za ovakve slučajeve i situacije.

Ne ubija nas trus nego loša gradnja!

Znam da čekate utjehu te iz onoga što mogu reći je da je stanje stabilno i da možemo na spavanje – napisao je sinoć Zubić, koji je naveo i to da je dobio ogroman broj poruka ljudi koji su u panici te upozorio da se ne širi panika.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo