Petak, 23 travnja, 2021

Profesori na fakultetu za prolaznu ocjenu primali novac, ali i prase, janje, gume…

Nemojte propustiti

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku USKOK provodi veliku antikorupcijsku aferu nazvanu Indeks 2, a prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, podmićivani profesori za prolazne ocjene najmanje su primali novac.

ekonomski-osijekU velikoj akciji 5. aprila privedene su 39 osobe osumnjičene za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje te zloupotrebu položaja i ovlasti, a na listi koristi koju su stekli nalaze se i nove automobilske gume, po jedno prase i janje, skupo alkoholno piće, novčani dar od 1.000 eura, novčani dar od 1.800 kuna, prijepis naučnih radova i slučajevi neimovinske koristi.

Najčešće spominjano ime je ime profesora Gorana Marjanovića, koji se dovodi u vezu sa čak 20 slučajeva kaznenih djela. U jednom slučaju od studentice je za obećanu dvojku primio prase i janje, a u drugom nove automobilske gume. U jednom navratu mu je obećano 1.000 eura ako sa za sada nepoznatim profesorom dogovori prolaznu ocjenu iz jednog ispita.

U više navrata Marjanović je, piše Jutarnji list, od studenta tražio da mu kupi iPhone 4, ali nije poznato da li je ovaj uređaj i dobio. Prije početka odbrane diplomskog rada od jednog studenta je tražio skupo alkoholno piće i druge poklone, što je nakon odbrane rada i dobio.

Osumnjičeni profesori su mito primali uglavnom preko posrednika, ali su im nekada i sami studenti prilazili i nudili mito za prolazne ocjene, na šta su oni pristajali. Dešavalo se da dvojke studentima budu upisivane i onda kad predaju prazan test, ali i kad uopće ne izađu na ispit.

Izvor: Klix

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo