Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Profesorica Tromp: Imamo četiri scenarija… Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi!

Nemojte propustiti

– Oružane snage svake države imaju dužnost štititi granice! Neko može početi izazvati sukob, ali Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi – kazala je Tromp

Profesorica Nevenka Tromp, nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu i bivša saradnica haškog tužioca Geoffreya Nicea, te dobara poznavalac političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali i na balkanu, gostovala je večeras u Centralnom dnevniku na Face TV, gdje je govorila o trenutnoj situaciji u BiH i mogućim scenarijama razvijanja trenutne situacije.

– Iznijela sam četiri scenarija, jedan je budućnost BiH sa promjenom granica i budućnost BiH bez promjena granica! Imamo scenarij jednostranog proglašenja samostalne RS i taj scenarij bi mogao dovesti do oružanih sukoba! – smatra Tromp.

– Oružane snage svake države imaju dužnost štititi granice! Neko može početi izazvati sukob, ali Vojska RS je pokazala da nije sposobna za pobjedu u ratu! Ne vodi rat oružje, nego ljudi! Ako se iz RS-a pripremaju na takvo nešto, 50%-50% je uspjeha! Rusija se nikad nije odazvala da Srbiji pomogne vojno! – dodaje.

Također navodi i da “nema pomaka niti rješenja u BiH bez uključena međunarodne zajednice”! Ističe da međunarodna zajednica prije rata, za vrijeme rata i sada je potpuno drugačija!

– Treba lobirati u pravim centrima moći! Velika Britanija ima svoju logiku zašto i kako se uključiti u nešto! Postoje tri prioriteta u vanjskoj politici bilo koje zemlje: prosperitet, sigurnost i ljudska prava – pojašnjava Nevenka Tromp te navodi:

– Velika Britanija se neće aktivirati oko pomoći BiH samo zbog genocida! Postoji mogućnost novog izbijanja sukoba! Ali taj sukob neće se ticati samo BiH i Balkana, to će biti jedno veliko EU pitanje!

Više detalja u video snimku razgovora…

Više s weba

Izdvajamo

CIK će opet od Ministarstva finansija BiH tražiti novac za izbore

Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Možda vas zanima i ovo