Petak, 18 lipnja, 2021

Profesoricu špricao suzavcem kako bi “ispao faca” pred drugima

Nemojte propustiti

Prva gimnazija Sarajevo
Prva gimnazija Sarajevo

Učenika četvrtog razreda sarajevske Prve gimnazije Asada Katicu (1995.) iz Sarajeva uhapsili su službenici I. policijske uprave zbog izazivanja opće opasnosti, odnosno što je u srijedu poslijepodne u prostorijama škole aktivirao CS sprej kojom prilikom je povrijedio profesoricu engleskog jezika Jasenku Jusko iz Sarajeva, piše Dnevni list.

U MUP-u su naveli da je učenik Prve gimnazije, koja se nalazi u Gimnazijskoj ulici na broju 3, u drugoj smjeni oko 18.15 sati aktivirao sprej i povrijedio jednu osobu kojoj je liječnička pomoć ukazana u Klinici urgentne medicine bolnice Koševo, gdje su joj liječnici konstatovali lakše tjelesne povrede, nakon čega je puštena kući. Policija je o događaju obavijestila dežurnog tužitelja, Katica je predan u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode sarajevskog MUP-a.

Policija nastavlja rad na rasvjetljavanju i dokumentiranju navedenog krivičnog djela. Ipak, Katica je nakon saslušanja u policiji, kako nam je potvrđeno, pušten iz službenih prostorija, a protiv njega će po kompletiranju Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izveštaj zbog izazivanja opće opasnosti.

Kako je kazao direktor Prve gimnazije Kenan Novalija, u pitanju je čista “obijest” učenika četvrtog razreda i njegova lična reakcija kako bi ostalima porastao u očima. “Sve što se dogodilo, nažalost, moram ocijeniti glupošću s učenikove strane, koja se dogodila ispred učionice. Htio je kod ostalih izazvati pozitivnu reakciju na svoje ponašanje i aktivirao je to što je aktivirao, te povrijedio profesoricu engleskog jezika. Jer, kako drukčije opisati njegovu reakciju”, pita se direktor Novalija, te dodaje: “Sve se to dogodilo prvi dan škole, odnosno početka drugog polugodišta kada nema nikakvih testova, odgovaranja iz predmeta ili slično. Čista glupost. Je li to neki stres, adrenalin zbog početka nastave ili nešto treće, doista ne znam. Prskanje sprejem je kod profesorice izazvalo alergijske reakcije i bila je prinuđena potražiti liječničku pomoć. Sreća je pa je sada dobro.”

Zanimljivo je da ovaj učenik, kako dodaje Novalija, do sada nije bio sklon problemima, niti pravljenju ovakvih ili sličnih scena, već se uvijek lijepo ponašao u školi. “Protiv učenika će Nastavničko vijeće škole poduzeti disciplinske mjere dok se ovo ne okonča. O kakvim će mjerama biti riječ, za sada ne možemo govoriti. Činjenica je da je u školu donio nešto što nije smio, nešto što se ne smije nositi na ulici i držati kod sebe, a ne u školi. A to je u školi upotrijebio i povrijedio drugog”, kaže Novalija.

Slična scena, ali samo s težim posljedicama, dogodila se dan ranije, kada je učenik četvrtog razreda Srednjoškolskog centra Pale Vuk V. na nastavu donio suzavac u bočici. Na satu njemačkog jezika je pritisnuo patent za raspršivanje, te je iz bočice ispustio tekućinu. Njegove kolege i kolegice iz razreda su odmah istrčali van iz učionice. Više učenika se obratilo za pomoć u Klinički centar Kasindo sa simptomima suzenja očiju, kašlja i teškog disanja, te mučnine. Zanimljivo je i da je Vuk V. do sada u školi imao primjereno ponašanje, bez problematičnih scena, baš kao i Katica u Prvoj gimnaziji u Sarajevu.

(Dnevni list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo