Subota, 19 lipnja, 2021

Proglašeni pobjednici foto – natječaja u sklopu kampanje “Spreman, spašen”

Nemojte propustiti

S ciljem podizanja svijesti javnosti o prevenciji rizika od prirodnih i drugih katastrofa, Ministarstvo sigurnosti/bezbjednosti BiH u saradnji sa UNICEF-om i USAID-om organizirao je foto – natječaj u sklopu kampanje “Spreman, spašen”.

spreman-spasen-843x403U foto-natječaju učestvovalo je 30 učesnika, a žiri je najboljima proglasio fotografije Emine Mešić iz Živinica i Gordane Lakić iz Višegrada, koje će za nagradu dobiti digitalne foto-aparate.

Stručni žiri činili su: Jasmin Fazlagić – profesionalni fotograf, Berin Tuzlić – kreativni direktor agencije Via Media, Idriz Brković – Šef odsjeka za strateško planiranje u Ministarstvu sigurnosti/bezbjednosti BiH i Nela Kačmarčik iz UNICEF-a BiH.

Natječaj se odvijao na zvaničnoj Facebook stranici kampanje www.facebook.com/spremanspasen (unutar aplikacije foto-natječaj) u periodu od 1.5. do
1.7.2013. godine. Za sudjelovanje u foto natječaju bilo je potrebno da učesnici budu iz Bosne i Hercegovine i da dostave fotografije koje ilustruju potencijalne rizike ( npr. poplave, požare, klizišta, zemljotrese) i ukazuju na preventivno djelovanje za efektivno uklanjanje rizika ili posljedica prirodnih katastrofa. Natječaj je bio otvoren u dvije kategorije: profesionalna fotografija (novinari, foto-reporteri) i amaterska fotografija (građansko foto-novinarstvo).

U okviru kampanje “Spreman, Spašen” urađena su istraživanja znanja, stavova i ponašanja vezanih za prirodne i/ili druge nesreće na području općina Tuzla i Bijeljina. Rezultati ovih istraživanja pokazali su da nivo znanja o prirodnim i drugim nesrećama nije zadovoljavajući i da nadležne institucije trebaju zajednički raditi na podizanju javne svijesti o prirodnim i drugim nesrećama i načinima smanjenja rizika, te promoviranju sigurnosti djece, naročito putem škola.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo