Utorak, 27 listopada, 2020

Prognoza meteorologa Nedima Sladića: Detaljno o vremenu u narednom periodu

Nemojte propustiti

FUCZ konačno objavila fotografije respiratora nabavljenih preko “Srebrene maline”, pogledajte kako izgledaju

Iako je bilo najavljeno da će u Goraždu biti instalirana dva respiratora koje je uvezla Srebrena malina, to se...

Ipak neće doći u Bosnu i Hercegovinu: Lavrov u samoizolaciji, sve planirane posjete se odgađaju

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona, a sve...

Slučaj u Sarajevu: “Četiri prijateljice otišle na ručak, pri susretu izgrlile su se i izljubile, jedna ih zarazila, među njima i trudnica”

"Bilo je očekivano da će se epidemiološka situacija pogoršati dolaskom jeseni, ali da ćemo imati ovakve brojke, nismo se...

Počela instalacija respiratora koje je uvezla Srebrena malina: Evo u kojem gradu će biti besplatno instalirani prvi uređaji

Istragom Tužilaštva BiH zbog nabavke ovih respiratora su obuhvaćeni federalni premijer Fadil Novalić, bivši direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i...

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno, a ponegdje i pretežno oblačno vrijeme. Sutra se u Hercegovini, zapadu i na jugozapadu Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini su povremeno mogući i slabi lokalni pljuskovi. U većem dijelu Bosne umjereno oblačno. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu povremeno sa jakim udarima juga. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 23, na jugu do 27 stupnjeva.

Detaljnu prognozu za naredni period na svom Facebook profilu objavio je meteorolog Nedim Sladić. Kompletnu Sladićevu prognozu čitajte u nastavku.

Sinoptička situacija: po visini u početku prevladavajuće zapadno strujanje, potom uspostavljanje sve izraženijeg jugozapadnog strujanja ispred prostrane visinske doline smještene centrom nad zapadom Francuske (Bretanja) uz advekciju vrlo tople zračne mase.

Na višim vertikalnim profilima atmosfere (300, 500 hPa) upad vlage sa zapada, a na srednjim i nižim profilima (700, 925 hPa) postojanost vlažnog zraka uz manje isušivanje. U prizemlju do kraja dana pojačavanje razlike pritisaka nad zapadnim Balkanom usljed približavanja frontalnog poremećaja položenim preko Iberije i Francuske, vezanim uz duboku ciklonu nad Bretanjom koja odmiče prema istoku, uz pad atmosferskog pritiska na vrijednosti ispod normalnih. Polje povišenog atmosferskog pritiska sa istoka i sniženog sa zapada za posljedicu će imati sve vjetrovitije vrijeme, naročito prema kraju dana.

Prognoza vremena: u Hercegovini, na jugozapadu, zapadu i djelomično na sjeverozapadu Bosne prijepodne prognozira se pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša se očekuje u Hercegovini. Tokom dana sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost na sjeveru i sjeveroistoku Bosne, a u ostatku zemlje umjereno do prolazno u centralnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme. Najoblačnije na jugu naše zemlje. Vjetar umjeren, južnog smjera, slabiji na sjeveroistoku Bosne. U večernjim satima prognozira se jačanje vjetra na sjeverozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od 9 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 18 do 24, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 27 ºC.

Subota, 03.10.2020.


Sinoptička situacija: po visini dolazi do daljnjeg pojačavanja visinskog strujanja pa će do kraja dana nad našom zemljom vladati vrlo snažno jugozapadno strujanje ispred prostrane visinske doline koja se pomjera sjevernije – od Bretanje prema La Manche kanalu i Ujedinjenom Kraljevstvu uz advekciju vrlo tople zračne mase sa sjevera Afrike. Na višim i srednjim vertikalnim profilima (300, 500, 700 hPa) tokom većeg dijela dana suha zračna masa uz manji upad vlage prema kraju dana, dok u nižim (925 hPa) zadržavanje veće količine vlage nad Hercegovinom uz manje isušivanje nad Bosnom. U prizemlju prostrana hladna fronta koja odmiče iz Francuske prema Istri vezana uz duboku ciklonu nad Ujedinjenim Kraljevstvom. Zapadni Balkan nalazi se između dva prostrana sistema – anticiklonalnog polja sa istoka i ciklonalnog polja sa zapada uz izraženu razliku u pritiscima koje podržava vrlo vjetrovito vrijeme.
Prognoza vremena: u Hercegovini, jugozapadnim i zapadnim područjima Bosne prognozira se pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U centralnim područjima Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno raslojavanje oblaka, a u ostatku Bosne malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Veći dio poslijepodneva prevladavat će sunčano i vrlo toplo, čak i neuobičajeno vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost u većem dijelu Bosne. U Hercegovini, zapadnim područjima Bosne te djelomično u Krajini uglavnom pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima praćeni grmljavinom. Jače naoblačenje prema kraju dana i u večernjim satima zahvata najprije zapadna i sjeverozapadna područja Bosne donoseći izraženije pljuskove praćene grmljavinom, a koje se u noći na nedjelju šire prema istoku i jugoistoku kada će obilnijih izljeva kiše biti u većem dijelu Hercegovine te mjestimično u jugoistočnim područjima Bosne. Vjetar umjeren do jak, južnog smjera. Prognoziraju se i olujni udari vjetra brzine 55 do 75 km/h. U večernjim satima subote i u noći na nedjelju udari vjetra na višim nadmorskim visinama mogu dosegnuti orkanske udare brzine i do 100 km/h. Zbog izraženije južine, na prostoru Krajine prognozira se toplo jutro. Jutarnja temperatura od 14 do 18, na prostoru Krajine i područjima osjetljivim na južinu (okolina Gradačca) i do 21 ºC, a dnevna od 20 do 24 u Hercegovini te na zapadu i jugozapadu Bosne, u ostatku zemlje od 25 do 30, na sjeveroistoku i sjeveru Bosne lokalno i do 32 ºC.

Nedjelja, 04.10.2020.


Sinoptička situacija: po visini i dalje izraženo jugozapadno strujanje uz produbljivanje visinske doline nad zapadom Europe uz zadržavanje tople zračne mase nad našim područjem. U prizemlju prelazak frontalnog poremećaja preko Bosne i Hercegovine u prvim satima prema Srbiji i Crnoj Gori uz mogućnost za njeno stacioniranje.

Prognoza vremena: jača kiša, pljuskovi i grmljavina prognoziraju se za jugoistok zemlje, naročito bliže granici sa Crnom Gorom u rano jutro. Pretežno oblačno sa kišom ujutro očekuje se i u Hercegovini, centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne uz postepeni prestanak padavina prema prijepodnevnim satima i djelomično raslojavanje oblačnosti. U ostatku zemlje sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Tokom dana većinom umjereno, na jugoistoku zemlje uz zadržavanje pretežno oblačnog vremena. Uz granicu sa Srbijom i Crnom Gorom očekuje se kiša. Slabih lokalnih pljuskova prolazno može biti i u centralnim te sjeveroistočnim područjima Bosne. Najsunčanije vrijeme prognozira se za Krajinu i sjever Bosne. Vjetar umjeren južnog smjera, na sjeveroistoku Bosne istočnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a dnevna od 18 do 25 ºC.

Figura 1: Sinoptička situacija nad Europom u nedjelju, 04.10.2020. godine, prognozni model ICON-DWD. Na karti vidljivo talasanje fronte preko Bosne i Hercegovine prema Srbiji i Crnoj Gori uz mogućnost njenog stacioniranja usljed dodira dvije zračne mase različitih temperatura i vlažnosti zraka, pri čemu su obje podjednakog atmosferskog pritiska. Usljed jačeg dotoka vlažnog zraka s juga, u većem dijelu Crne Gore prognoziraju se obilne padavine u nedjelju.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

FUCZ konačno objavila fotografije respiratora nabavljenih preko “Srebrene maline”, pogledajte kako izgledaju

Iako je bilo najavljeno da će u Goraždu biti instalirana dva respiratora koje je uvezla Srebrena malina, to se...

Ipak neće doći u Bosnu i Hercegovinu: Lavrov u samoizolaciji, sve...

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona, a sve planirane posjete i sastanci se...

Slučaj u Sarajevu: “Četiri prijateljice otišle na ručak, pri susretu izgrlile...

"Bilo je očekivano da će se epidemiološka situacija pogoršati dolaskom jeseni, ali da ćemo imati ovakve brojke, nismo se nadali..." Bosna i Hercegovina iz dana...

Pelješki most ulazi u posljednju fazu gradnje, završetak sigurno naredne godine

Stubovi Pelješkog mosta posljednjih mjeseci izmijenili su vizuru Neretvanskoga kanala. Na nekima se već postavlja čelična konstrukcija budućega kolnika ukupne dužine 2,4 kilometra, koji...

Lavrov: Razgovaraćemo o problemu Dejtonskog sporazuma

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u intervjuu za zagrebački Večernji list govorio je, između ostalog, i o posjeti BiH. On navidi da regija...

Možda vas zanima i ovo