Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Upozorenje klimatologa: Planeta Zemlja klizi u propast, dio Balkana će biti Sahara!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Ukoliko čovječanstvo ne preuzme drastične mjere, globalna temperatura će se povećati za četiri stepena do kraja ovog vijeka što će neminovno dovesti do promjene stila života ljudi, ali i njihovog iseljavanja iz regija u kojima trenuto žive.

Dio Balkana, kao dio Južne Evrope, pretvorio bi se u Saharu, prenosi srbijanska B92.

Ekspert za klimatske promene Nikola Stern upozorava da, prema podacima kojima se danas raspolaže, svijet srlja u propast ukoliko se ne preduzmu hitne mjere koje bi spriječile porast temperature od predviđena četiri stepena, prenosi franuski magazin Slat. Stern objašnjava da u posljednjih deset miliona godina nije zabilježen toliko veliki porast temperature na Zemlji, a da ljudski rod koji se pojavio prije samo 250.000 nikada nije živio u svijetu toplijem za četiri stepena.

U posljednjh 8.000 godina prosječna temperatura je skoro konstanta uz oscilaciju između jednog i 1,5 stepeni. Takva klimatska stabilnost omogućila je uzgoj žitarica, bavljenje poljoprivredom na stalnim posjedima i naseljavanje stanovništva po selima i gradovima. Na osnovu više naučnih studija, Stern je napravio sliku svijeta u uslovima više prosječne temperature za četiru stepena. Južna Evropa bi bila pretvorena u Saharu, a afrička pustinja bi se proširila prema jugu sa pogubnim posljedicima za pojedine zemlje među kojima je Nigerija. Snijeg bi nestao sa vijenaca Himalija, što bi dovelo do promene korita i pravaca vodenih tokova od kojih zavisi dvije milijarde ljudi. Ni američki kontinent ne bi bio pošteđen, posebno Andi i Stjenovite planine.

Otopljavanje snijega sa ovih planina, dovelo bi, između ostalog, do hroničkog nedostaka vode koji bi pogodio brojne populacije. Osim toga, monsun na sjeveru Indije od kojeg zavisi poljoprivredna aktivnost stotine miliona ljudi, radikalno bi se izmijenio, dovodeći do masivnih migracija i fundamentalnih promjena na nivou načina proizvodnje i potrošnje žitarica, mahunarki i povrća.

Šume kao što je Amazonski basen bile bi pogođene pustošenjem i nestankom na hiljade vrsta koje ne bi odeljele klimatskim promjenama.

Ekstremni klimatski fenomeni čije su karakteristike razorni vjetrovi – uragani, oluje i cikloni postali bi česta pojava. Nivo mora bi se podigao.

Prije tri miliona godina kada je na planeti temperatura bila viša za tri stepena nego XIX vijeku u preindustrijskom periodu, nivo mora je bio viši za 20 metara nego što je danas. Rast nivou mora od dva metra u odnosu na sadašnji primorao bi 200 miliona ljudi na preseljenje.

Ovakav scenario mogao se dogoditi prije kraja ovog vijeka, tvrdi Stern, prenosi B92

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo