Petak, 1 srpnja, 2022

Proizvođač peleta iz BiH: Odluka je dobra za stanovništvo, loša za firme

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

– Šta mislite kada bi se zabranio izvoz svega, onda ne bi dolazio strani kapital u državu. Ako nema stranog kapitala nema života. To je u jednu ruku dobro za lokalno stanovništvo, a u drugu ruku za firme i globalno nije dobro – rekao je vlasnik firme

Vijeće ministara BiH je prošle sedmice na telefonskoj sjednici izglasalo privremenu zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Ova mjera će na snazi biti 90 dana.

U razgovoru za portal “Avaza”, jedan od proizvođača peleta iz Žepča je istakao da će se ova odluka odraziti na sve, posebno na kompanije koje su izvozno orjentirane već godinama.

– Šta mislite kada bi se zabranio izvoz svega, onda ne bi dolazio strani kapital u državu. Ako nema stranog kapitala nema života. To je u jednu ruku dobro za lokalno stanovništvo, a u drugu ruku za firme i globalno nije dobro – rekao je vlasnik firme za portal “Avaza”.

Kako ističe, problem je što nema sirovina za proizvodnju peleta.

– Mi bismo mogli duplo više proizvoditi da imamo sirovine. Nema mehanizacije u šumama, nema ko da radi. Ja da šaljem sada kamion 300 ili 400 kilometara po sirovinu nema šanse jer onda nema isplativosti. To sve jedno sa drugim ide – rekao nam je.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Kosarac, je istakao da vode računa o kompanijama.

– Vodimo računa i o kompanijama, tri mjeseca važi ova odluka, ne vjerujem da će doći do tužbenih zahtjeva od strane naših kupaca – rekao je ranije Košarac i objasnio da nema uslova da se narednih 90 dana realizuju ugovori po ovom osnovu.

Dodao je da je poslovna zajednica oba entiteta u potpunosti saglasna s ovom odlukom i da je u interesu zaštite domaće proizvodnje.

Interesantno za vas

Izdvajamo

“U Vladi FBiH shvatili kako spriječiti poskupljenje goriva, samo što kasne 27 godina”

Upravo divljanje cijena goriva na tržištu moglo bi se spriječiti robnim rezervama nafte. Svjesni su toga i u Vladi...

Možda vas zanima i ovo